Benedikt XVI održao svoju prvu papinsku misu

PAPA Benedikt XVI održao je svoju prvu papinsku misu u Sikstinskoj kapeli sa svim kardinalima, kojima je zahvalio što su ga izabrali i zamolio ih da mu svojom molitvom, angažiranjem i savjetima pomognu u službi koja je pred njim.

Benedikt XVI svoju je prvu homiliju održao na latinskome jeziku. U njoj se ponovo prisjetio Ivana Pavla II., na čiju sahranu su došli šefovi država i vlada cijeloga svijeta, jer je papa Wojtyla, kako je rekao, dao nadu svijetu.

"Čini mi se da osjećam njegovu (Ivana Pavla II.) snažnu ruku kako stišće moju i čujem njegove riječi: Ne bojte se", rekao je Benedikt XVI.

Novi Papa je rekao kako će nastaviti ekumensko djelovanje njegovih prethodnika, te se posebno obratio mladima kazavši kako će slušati njihove potrebe i nastaviti dijalog s mladom generacijom.

"Želim čvrsto potvrditi da ću nastaviti u obvezi primjene Drugog vatikanskog koncila u vjernom kontinuitetu s dvotisućljetnom tradicijom Crkve", rekao je Benedikt XVI i kazao da neće štedjeti svoje snage kako bi "nastavio dijalog koji su pokrenuli moji prethodnici s različitim civilizacijama kako bi se stvorila bolja budućnost". Papa je rekao kako će se zauzimati za "jedinstvo svih sljedbenika Krista".

"S jedne strane u sebi osjećam nešto poput nemira pred odgovornošću koja mi je jučer povjerena, a s druge strane u sebi osjećam duboku zahvalnost Gospodinu koji nikad ne napušta svoju pastvu nego je uvijek vodi", rekao je Benedikt XVI na latinskom.

Na koncu je Papa udijelio blagoslov, a kardinali su njegovu homiliju pozdravili pljeskom.

Noć s utorka na srijedu novi je papa proveo u hotelu Santa Martha, zajedno s ostalim kardinalima, u kojem je bio dvije prethodne noći u danima konklava, a iz hotela do Sikstinske kapele Benedikt XVI je stigao u crnom automobilu s vatikanskim zastavicama

Svečana misa Ratzingerove inauguracije održat će se u nedjelju 24. travnja na Trgu svetog Petra.

Šef ureda za tisak Svete Stolice, Joaquin Navarro Valls, potvrdio je u srijedu kako će prvo putovanje novoga Pape u inozemstvo biti u njegovu rodnu zemlju, u kolovozu u Koeln, gdje će se održati Međunarodni dan mladeži.

Pročitajte više