Benzin u SAD-u pao na 4,2 kune za litru

CIJENE benzina u SAD-u nakon dužeg vremena pale su ispod razine od tri dolara za galon te će i dalje padati do razine od 2,50 dolara.

Uslijed pada cijene barela na svjetskom tržištu čija je cijena 73,81 dolara prosječna cijena benzina iznosi 2,99 dolara za galon, izvijestio je američki autoklub AAA na temelju istraživanja 100.000 američkih benzinskih postaja koje je provela tvrtka Oil Price Information Service and Wright Express.

Prosječna američka cijena galona u posljednjih mjesec dana iznosila je 3,83 dolara dok je najviša cijena za galon (3,8 litara) bila u srpnja kada je galon koštao 4,11 dolara. Prema procjenama nekih analitičara, cijena galona mogla bi pasti na 2,50 dolara ukoliko barel sirove nafte padne na 50 dolara.

Zbog poreza koje određuju američke savezne države, cijene benzina u pojedinim državama uvelike se razlikuju, od najjeftinijeg benzina u Oklahomi (2,58 dolara) do najskupljeg na Aljasci (3,92 dolara). Posljednje nepotvrđene OPEC-ove najave smanjenja proizvodnje nafte kako bi se zaustavio pad cijena podigle su cijenu nafte na 73,81 dolara za barel.

Očekuje se kako će OPEC smanjiti dnevnu proizvodnju nafte za milijun barela te će nakon izbora u Americi dodatno smanjiti proizvodnju za pola milijuna ili milijun barela.

V.M.

Pročitajte više