Beograd: Četiri nove optužnice protiv generala, vojske i policije

SUDAC Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) O Gon Kwon u ponedjeljak je potpisao nalog kojim se skida oznaka tajnosti i podižu haaške optužnice protiv Nebojše Pavkovića, Vladimira Lazarevića, Vlastimira Đorđevića i Sretena Lukića, koja se odnosi na akcije srbijanskih snaga na Kosovu 1999. godine, javio beogradski Radio B92.

Nebojša Pavković je, u vrijeme intervencije NATO-a na Kosovu 1999. godine, bio zapovjednik 3. armije vojske SR Jugoslavije, nadležne za Kosovo. Vladimir Lazarević je službovao kao zapovjednik Prištinskog korpusa VJ, Vlastimir Đorđević obnašao je funkciju načelnika Resora javne sigurnosti MUP-a Srbije, dok je Sreten Lukić bio zapovjednik Združenog štaba MUP-a Srbije na Kosovu.

Pavković je bio na funkciji načelnika glavnog stožera VJ i nakon smjene Slobodana Miloševića, te je smijenjen prošle godine, a u međuvremenu je bio i pritvoren u okviru istrage o atentatu na premijera Zorana Đinđića.

Vladimir Lazarević je nakon ubojstva premijera Đinđića prijevremeno umirovljen.

Vlastimiru Đorđeviću se u proljeće 2001. godine izgubio svaki trag, a dosad nepotvrđene glasine govorile su da je pobjegao u Rusiju ili pak da je vodio tajne pregovore o suradnji s Haaškim sudom, te da bi se mogao pojaviti kao zaštićeni svjedok u procesu protiv Slobodana Miloševića.

Njega je na mjestu Resora javne sigurnosti MUP-a Srbije, u siječnju 2001. godine, naslijedio policijski general Sreten Lukić, koji i danas obnaša tu dužnost, unatoč ponovljenim upozorenjima da bi se njegovo ime - kako je danas i potvrđeno Radiju B92 - moglo naći na listi optuženih u Den Haagu.

Pročitajte više