Sad je službeno. Beograd ide na nove izbore

Foto: R.Z./ATAImages/PIXSELL

Danas se trebala održati konstitutivna sjednica Skupštine grada Beograda, ali predsjedavajući Toma Fila priopćio je kako ne postoje uvjeti za formiranje Skupštine i da će Beograđani ići na nove izbore, javlja Telegraf

Ovo je bio treći pokušaj formiranja Skupštine i potvrđivanja mandata zastupnika. Prvi pokušaj je bio 19. veljače, ali tada nije bilo kvoruma. Isti scenarij je ponovljen i prije dva dana. Fila je predsjedao današnjom sjednicom kao najstariji zastupnik. 

Dio zastupnika stigao s transparentima

Ponovo je objavio kako ne postoji kvorum i da nisu ispunjeni uvjeti za formiranje Skupštine. "Ne postoji kvorum. Nakon provedenih izbora nisu ispunjeni uvjeti propisani Zakonom o lokalnoj samoupravi za formiranje Skupštine grada Beograda", kazao je. Tako je zasjedanje završeno.

Zastupnici grupacije "Srbija protiv nasilja", na čelu s nositeljima liste Dobricom Veselinovićem i Vladimirom Obradovićem, danas su stigli u Skupštinu. Ušli su u predvorje i istaknuli transparente na kojima piše "Krađa neće proći", "Beograd vas neće" i "Svi ste vi fantomi".

Srpska vlada će sada imenovati privremeno tijelo koje će se brinuti o gradu. Predsjednik Narodne skupštine mora u sljedećih mjesec dana raspisati nove izbore. Novi izbori moraju se održati u roku od 45 do 60 dana od dana raspisivanja. 

Nestorovićeva skupina se podijelila i raspala

Vladajući SNS osvojio je na lokalnim izborima 17. prosinca 2023. 49 mandata, proeuropska oporbena koalicija lijevog centra "Srbija protiv nasilja" (SPN) 43 od ukupno 110 vijećnika, dok koalicijski partneri naprednjaka socijalisti (SPS) imaju pet.

Naprednjaci su pokušali na svoju stranu pridobiti vijećnike s izborne liste pokreta "Mi - glas naroda" kontroverznog liječnika Branimira Nestorovića, ali se ta skupina u međuvremenu podijelila i raspala, a ostatak oporbe ustrajavao je u zahtjevima da se zbog izborne krađe ponove izbori.

Oporba od izbornog dana 17. prosinca optužuje vladajuće da su "pokrali volju građana" izbornim inženjeringom i dovođenjem birača iz Republike Srpske i gradova u Srbiji.

Pročitajte više