Beograd: Izrečena presuda za zločin na Ibarskoj magistrali

BIVŠI šef Službe državne sigurnosti SRJ Radomir Marković osuđen je danas u Okružnom sudu u Beogradu na sedam godina zatvora zbog sudjelovanja u atentatu na Vuka Draškovića u listopadu 1999. godine na Ibarskoj magistrali, kad su poginula četvorica visokih funkcionara Srpskog pokreta obnove.

Kao izravni izvršitelji ubojstva Veselina Boškovića (brata Danice Drašković, supruge lidera SPO-a), Vučka Rakočevića, Dragana Vušurevića i Zvonka Osmajlića, na 15 godina zatvora osuđeni su Nenad Bujošević i Nenad Ilić, obojica pripadnici postrojbe za specijalne operacije, poznatije kao ´Crvene beretke´, dok je četvrtooptuženi Milan Radonjić, bivši šef beogradske Službe državne sigurnosti, oslobođen optužbi.

Zastupnici obitelji oštećenih najavili su žalbu na presudu, izjavivši nakon njenog izricanja da je presuda ´sramna´, te najavivši zahtjev za izuzeće predsjednika sudskog vijeća Miroslava Cvetkovića, kazali da je presuda ´dokaz da lustracija u pravosuđu nije provedena.

Vuk Drašković, čelnik oporbenog SPO-a, u vrijeme zločina na Ibarskoj magistrali (u kojem je bio lakše povrijeđen) bio je najistaknutiji oporbeni političar, a za zločin je optužio sam državni vrh, Slobodana Miloševića, danas osuđenog Radomira Markovića i još niz policijskih funkcionara, kao i Milorada Lukovića Legiju, tad zapovjednika ´Crvenih beretki´, te Mihalja Kertesa, tadašnjeg šefa Savezne uprave carina. Kertes je nakon smjene Miloševića 2000. godine priznao istražnim organima da je on Službi državne sigurnosti dao kamion kojim je počinjeno ubojstvo na Ibarskoj magistrali.

Pročitajte više