BEOGRAD: NOVA VLADA RH OTVORENIJE O PROBLEMU SRPSKE MANJINE

Nova vlast u Zagrebu napravila je veliki pomak, prije svega potpisivanjem sporazuma sa SDSSom Milorada Pupovca, čime je pokazala otvoreniji pristup problemima srpske manjine u Hrvatskoj, ocijenio je Petar Lađević, novi tajnik Savjeta za nacionalne manjine Vlade Srbije.

Usprkos tome što je mnogo učinjeno na obnovi srpskih kuća oštećenih za vrijeme rata u Hrvatskoj, još uvijek se oni koji žele povratak u Hrvatsku suočavaju s brojnim teškoćama, posebno oni ljudi kojima je oduzeto stanarsko pravo, rekao je Lađević u intervjuu za beogradski dnevnik "Danas" od subote.

"Bez restitucije stanarskih prava, nema povratka Srba u urbane sredine", kazao je Lađević, dodajući da problem predstavlja i vraćanje imovine koja je data drugima na korištenje, isplata odštete za imovinu oštećenu izvan ratnih zona u Hrvatskoj, kao i sudjelovanje Srba u lokalnim vlastima.

"Izbjeglice i povratnici i dalje ne ostvaruju svoja elementarna prava, što je ocijenila i misija OESS-a u Hrvatskoj. I dalje su prisutne prepreke za masovniji i brži povratak izbjeglica i teškoće u ostvarivanju prava povratnika", kazao je Lađević, konkretno navodeći da "3600 objekata još nije vraćeno izbjeglima koji su legalni vlasnici, da više od 60 tisuća izbjeglih nije dobilo mogućnost otkupa društvenih stanova izgrađenih u vrijeme SFRJ, obnova imovine teče sporo, a povratnici su izloženi diskriminaciji pri zapošljavanju, socijalnoj zaštiti i dodjeli sredstava za obnovu".

"Uhićenja povratnika osumnjičenih i optuženih za ratne zločine i druga kaznena djela su posebna priča. Tijekom ove godine uhićeno je 18 povratnika i bez obzira na to što se većina uhićenih nakon isteka zatvorske procedure pušta na slobodu, to je još uvijek širenje straha i izravno onemogućuje povratak", kazao je Lađević, dodajući da se prema podacima republičkog Komesarijata za izbjeglice u Srbiji nalazi 186.250 izbjeglica iz Hrvatske, a da se u Hrvatsku vratilo oko 57.800, a ne više od 120 tisuća izbjeglih, kako to tvrde hrvatske vlasti. Prema istom izvoru, 1991. godine u Srbiji je živjelo 105.406 Hrvata, a prema popisu iz 2002. taj broj je smanjen na 70.602.

(Hina) xtta ysd

Pročitajte više