Beograd: SAD protiv otvaranja pitanja statusa Kosova

AMERIČKI veleposlanik u Beogradu Wiliam Montgomery zatražio je od srpskih dužnosnika da odustanu od zahtjeva da odmah otpočnu pregovori o rješavanju statusa Kosova, kao i od strategije o povratku vojnih i policijskih snaga na Kosovo, tvrdi današnji ´Blic´ pozivajući se na ´izvore bliske državnom vrhu´.

List piše da su Montogmery i šef američkog ureda u Prištini Rino Harnish proteklih dana razgovarali s jugoslavenskim predsjednikom Vojislavom Koštunicom i premijerom Srbije Zoranom Đinđićem, te da su im prenijeli poruku američke administracije da se SAD protive hitnom otpočinjanju rješavanja statusa Kosova, s čime se Koštunica suglasio, a Đinđić to u prvom trenutku odbio.

´Montogmery je naglasio da bi inzistiranje na otvaranju kosovskog problema moglo imati loše posljedice po zemlju i da bi to utjecalo na pogoršanje odnosa sa SAD-om i uskraćivanje ekonomske pomoći Srbiji´, rekao je Blicov sugovornik. Isti izvor dodaje da je američki veleposlanik identičnu poruku prenio i šefu Koordinacijskog centra za Kosovo Vlade Srbije Nebojšom Čovićem i saveznom ministru za nacionalne i etničke zajednice Rasimu Ljajiću.

Pročitajte više