Beograd se hvata za slamku: Srbija pred UN-om podnijela Rezoluciju o Kosovu

MISIJA Srbije pri UN-u podnijela je danas Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda rezoluciju kojom se predlaže zaključak o nedavnoj odluci Međunarodnog suda pravde u Hagu.

Kako prenose srpski mediji, ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić otputovao je u New York kako bi se sastao s glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom, s kojim će razgovarati o odluci Suda, ali i o stanju na Kosovu nakon te odluke.

Srbija, naime, i dalje tvrdi da Međunarodni sud pravde nije potvrdio pravo kosovskih Albanaca na otcjepljenje od Srbije te se u podnijetoj rezoluciji navodi da "jednostrana secesija nije prihvatljiv način za rješavanje teritorijalnih pitanja". Srpsko Ministarstvo vanjskih poslova je pak povodom predaje rezolucije objavilo da dokument koji je predan UN-u sadrži poziv da se dijalogom dođe do uzajamno prihvatljivog rješenja za sva otvorena pitanja.

Srbija u diplomatskoj ofenzivi

Rezolucija je podnijeta, kako se navodi u priopćenju, "nakon obavljenih konzultacija s velikim brojem međunarodnih faktora, uključujući i sve stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a". Ministar Jeremić bi se, prema najavama, osim susreta s glavnim tajnikom UN-a, u New Yorku trebao obratiti i forumu Pokreta nesvrstanih i održati velik broj sastanaka s veleposlanicima zemalja članica UN-a. Njima će, kako se navodi, prenijeti stavove Srbije nakon presude Međunarodnog suda pravde i predstaviti daljnje korake koje vlada Srbije namjerava povući u pokušaju da zadrži Kosovo.

Prema tvrdnjama srpskih medija, sjednica Vijeća sigurnosti UN-a o Kosovu trebala bi se održati sljedećega tjedna.

Pročitajte više