Beograd: Socijalisti s radikalima i narodnjacima

PRIJEDLOG koalicijskog sporazuma o formiranju vlasti u Beogradu sa Srpskom radikalnom strankom, haškog optuženika Vojislava Šešelja, i Demokratskom strankom Srbije, Vojislava Koštunice, te Novom Srbijom, Velimira Ilića, prihvatila je jučer navečer Socijalistička partija Srbije.

Predsjednik SPS-a Ivica Dačić izjavio je kako se "predsjedništvo SPS-a usuglasilo na prijedlog koalicijskog sporazuma s koalicijom DSS-NS i SRS na razini Beograda i uputilo ga na odlučivanje Gradskom odboru SPS-a", prenose srpski mediji.

Koalicija SPS-a, Partije ujedinjenih penzionera Srbije i Jedinstvene Srbije nakon koalicijskog sastanka je, za razliku od Beograda, na razini države zatražila od narodnjaka Vojislava Koštunice dodatna objašnjenja njihovog stava o neratificiranju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Europskom unijom.

Traži se ratificiranje SSP-a

Ujedno su zatražili i jamstva da će buduća vlada narodnjaka i radikala moći osigurati sredstva za ostvarivanje socijalne pravde, kao jedne od najvažnijih točki programa SPS-a.

Čelnik JS Dragan Marković Palma je izjavio kako će koalicija SPS-PUPS-JS sačekati odgovor Koštunice i njegovog DSS-a te tek nakon toga odlučiti hoće li pregovore početi s koalicijom "Za europsku Srbiju", koju predvodi Demokratska stranka Borisa Tadića.

Inače, bez koalicije SPS-PUPS-JS niti jedna koalicija, niti Tadićeva lista "Za europsku Srbiji", niti koalicija radikala i narodnjaka, ne može sastaviti niti skupštinsku većinu i novu vladu Srbije, niti formirati vlast u Beogradu.

Također, lider Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica je ozbiljno počeo razmišljati o povlačenju iz politike,  ukoliko s predstavnicima Srpske radikalne stranke i Socijalističke partije Srbije ne postigne dogovor o suradnji koja bi spomenutim strankama omogućila formiranje srpske vlade.

A.P.
Foto : AFP

Pročitajte više