Beograd: Usvojen zakon o primjenjivosti haških dokaza

SKUPŠTINA Srbije u utorak je usvojila izmjene Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku protiv počinitelja ratnih zločina, na osnovu kojih će se u postupcima pred domaćima sudovima moći koristiti dokazi prikupljeni izvan zemlje, te će i dokazi koje je prikupio Međunarodni kazneni sud u Den Haagu (ICTY) imati isti status kao da su prikupljeni u domaćem istražnom postupku.

Usvojenim izmjenama, zakon je preimenovan u Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine (umjesto "protiv počinitelja ratnih zločina"), na osnovu usvojenog amandmana Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice, koja se pozvala na ustavnu pretpostavku nevinosti optuženih do pravomoćnosti osuđujuće presude.

Zakonom je propisano da će, u slučajevima ustupanja predmeta Haškog suda domaćem pravosuđu, tužitelj za ratne zločine preuzeti kazneno gonjenje na osnovu činjenica na kojima se zasnivala optužnica pred Haškim sudom.

"Izmijenjenom odredbom izravno se daje mogućnost korištenja i pribavljanja svih dokaza. Otpada svaka sumnja da imamo procesnih smetnji za korištenje tih dokaza i tako postižemo apsolutno zadovoljavajuće uvjete za suđenje svim počiniteljima ratnih zločina ili povreda humanitarnog prava pred našim sudovima", rekao je novinarima ministar pravosuđa Zoran Stojković u utorak u Skupštini Srbije.

Bruno Vekarić, glasnogovornik Tužiteljstva za ratne zločine u Beogradu izjavio je da su usvojene zakonske izmjene iznimno važne za mogućnost prebacivanja slučajeva iz haške nadležnosti u Srbiju.

"Tehnički uvjeti za kvalitetno vođenje tih slučajeva postoje, tu su i kadrovi, a sada su izmjenama zaokruženi uvjeti potrebni za suđenja u našoj zemlji. Ranije su dokazi koje su izvodili Tribunal i drugi međunarodni pravni subjekti bili zbog naših zakona neprimjenjivi na suđenjima pred sudovima u Srbiji.

Sada će svi dokazi izvedeni pred Haškim sudom moći biti korišteni u postupcima pred našim sudovima", rekao je Vekarić Radiju B92, naglasivši da će novo zakonsko rješenje pomoći i ubrzanju postupaka koji će se voditi ili su već u tijeku.

Pročitajte više