Beograd želi spriječiti objavljivanje knjige Carle del Ponte

SRPSKE vlasti, kako navodi Blic, nastoje zabraniti objavljivanje knjige bivše haške tužiteljice Carle del Ponte, jer ona sadrži povjerljive detalje akcijskog plana za uhićenje haških bjegunaca Radovana Karadžića i  Ratka Mladića.

Izvori Blica tvrde da su srpske vlasti došle do rukopisa knjige "Lov: Ja i ratni zločinci", koje Carla del Ponte čuva u tajnosti, te su se uplašili da će objavljivanje knjige, koja se inače tiska u Italiji, ugroziti napore na suradnji sa Haškim tribunalom, rad akcijskog tima te srpskih tajnih službi.

Knjiga bi trebala biti objavljena 20. ožujka, a u njoj Del Ponte otkriva što su joj sve u službenim i neformalnim susretima rekli srpski dužnosnici i šefovi službi, kao i detalje akcija koje su poduzimali u svrhu uhićenja haških optuženika, prije svih Ratka Mladića i Radovana Karadžića.

Del Ponte, navodi beogradski list, u knjizi opisuje kretanje Mladića i Karadžića, njihove pomagače, kao i detalje uhićenja bivšeg načelnika za sigurnost Generalštaba Vojske Republike Srpske Zdravka Tolimira, uz tvrdnju da je Tolimir uhićen u Beogradu, a potom prebačen u Republiku Srpsku.

Od Ban Ki-Moona se traži odgoda izdavanja knjige

Citira se i izvor blizak Haškom tribunalu koji tvrdi da je akcijski tim za uhićenje bjegunaca uputio pisma glavnom tajniku UN Ban Ki-Moonu, predsjedniku i glavnom tužitelju Haškog tribunala, zahtijevajući od njih odlaganje izdavanja knjige "na pristojnu vremensku distancu".

U pismu se, kako navodi izvor Blica, upozorava da bi objavljivanje knjige otežalo i narušilo rad i metode sigurnosnih službi u Srbiji u nastojanju da dođu do haških bjegunaca te ugrozilo daljnje napore da se bjegunci privedu pravdi.

Blicu je upućivanje pisma Ban Ki-Moonu potvrdio i predsjednik Nacionalnog savjeta za suradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić, ali je odbio dati bilo kakav komentar. Glasnogovornica Haškog tribunala Nerma Jelačić je pak izjavila kako Tribunal neće komentirati ničije knjige.

R.R.
Foto: AFP

Pročitajte više