Beogradski tisak o uhićenju pukovnika Vojske SCG

Elektonski mediji i beogradski tisak u četvrtak javljaju o uhićenju pukovnika Vojske SCG Čedomira Brankovića, osumnjičenog za ratne zločine u Hrvatskoj, a neki od njih prenose kako ni Ministarstvo obrane ni Glavni stožer vojske navodno nisu znali za postojanje Interpolove tjeralice i hrvatske potrage za njim. L

Brankovića je u srijedu u Sofiji uhitila bugarska policija na temelju međunarodne tjeralice koju je raspisao Ured Interpola u Zagrebu, po nalogu Županijskog suda u Sisku koji ga sumnjiči za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, u kolovozu 1991. na području Novske.

"Ni Glavni stožer, ni Ministarstvo obrane nisu znali da se Branković nalazi na tajnoj listi za uhićenje u Hrvatskoj i da je za njim izdana Interpolova tjeralica, te je kao član vojnog izaslanstva stigao u Sofiju 25. travnja, a trebali su se vratiti u srijedu", rekli su u Glavnom stožeru Vojske SCG za beogradski list "Blic". List navodi kako je Branković uhićen uoči službene večere koju je u jednom restoranu u Sofiji organiziralo bugarsko vojno izaslanstvo te da mu je bugarska policija prilikom privođenja priopćila kako posjeduje Interpolovu tjeralicu za njim.

"Blic" piše i da se "u hrvatskom zatvoru Lepoglava nalazi 30 osuđenika za ratni zločin" te da su od Nove godine uhićena tri Srbina na temelju tjeralice Interpola, a na zahtjev Hrvatske. Navodi se također da je do sada 27 Srba uhićeno na temelju Interpolovih tjeralica izvan Hrvatske te da su neki izručeni Hrvatskoj, dok petorica uhićenih u SAD i Velikoj Britaniji čekaju u zatvoru na odluku o ekstradiciji.

List prenosi i izjavu voditelja Dokumentacijsko-informativnog centra "Veritas" Save Štrpca koji je rekao da se na internet siteu te organizacije Brankovićevo ime "nalazi od studenog prošle godine medju 1.993 imena onih koji su procesuirani u Hrvatskoj za ratne zločine i koji su ostali na tom spisku nakon što je reviziju krivičnih postupaka obavilo državno tužiteljstvo Hrvatske".

Ta organizacija tvrdi da "postoji spisak preko 500 Interpolovih tjeralica po zahtjevu Hrvatske za osuđene zbog zločina prema civilnom stanovništvu. Među njima je trećina bivših pripadnika JNA", prenosi "Blic".

Beogradska "Politika", uz agencijske informacije o uhićenju Brankovića, donosi i izjavu donedavnog zapovjednika Niškog korpusa, generala Stojana Markovića, koji je rekao kako osobno poznaje uhićenog te da je on početkom 90-ih bio na službi na teritoriji Vojvodine, a da prvi put čuje da je gonjen u Hrvatskoj.

Hrvatsko Ministarstvo pravosuđa najavilo je u srijedu da će tražiti Brankovićevo izručenje.

Hrvatsko pravosuđe Brankovića sumnjiči da je 17. kolovoza 1991. zapovijedao oklopnim bataljunom 265. motorizirane brigade JNA i zajedno s još 31 osobom napao 21 naselje na području Novske, kojom prilikom je poginulo 13 civila. Sumnjiči ga se i za pljačkanje i miniranje nekoliko katoličkih crkava i uništavanje brojnih kuća i gospodarskih objekata.

Prenoseći vijest o uhićenju, novinske agencije u srijedu su pogrešno navele da je Branković već osuđen u Hrvatskoj na 20 godina zatvora zbog ratnih zločina.

(Hina) xtman ybr

Pročitajte više