Berlin: Drugi dan konferencije za Afganistan posvećen pitanjima sigurnosti

DRUGOG dana donatorske konferencije za Afganistan, koja se održava u Berlinu, visoki dužnosnici iz 60 zemalja i globalnih institucija razgovarali su o sigurnosnim pitanjima i povećanju broja vojnih timova za pokrajinsku obnovu (PRTs).

Trenutačno 11 takvih timova djeluje u Afganistanu, a diplomati su izjavili u srijedu da se na konferenciji govorilo o još dodatna tri do sedam timova. Oni su zaduženi za jačanje sigurnosti, poticanje obnove infrastrukture i širenje središnje vlasti u toj siromaštvom pogođenoj zemlji, a svaki tim broji između 50 i 300 vojnika i tehničara.

Isti izvor navodi da se očekuje razmještanje dodatnih vojnika u sklopu ISAF-a prije planiranih izbora u rujnu.

U srijedu je također dogovoreno da će Afganistan dobiti pomoć u iznosu od 4,4 milijarde dolara za idućih 12 mjeseci kao i 3,8 milijarde dolara za iduće tri godine.

Afganistanski dužnosnici traže pomoć u vrijednosti od ukupno 27,5 milijarde dolara tijekom idućih sedam godina kako bi sredili zemlju nakon dva desetljeća rata.

U priopćenju koje je izdala Njemačka navodi se da su najveći donatori u 2006. godini SAD s 2,9 milijarde dolara; Europska unija s 2,2 milijarde dolara; Japan s 400 milijuna dolara; Svjetska banka s 900 milijuna dolara, Azijska banka za razvoj (ADB) s 560 milijuna dolara; Kanada sa 195 milijuna dolara i Indija s 224 milijuna dolara.

Na konferenciji se također raspravljalo o ulozi Afganistana kao jednog od globalnih proizvođača ilegalnih droga.

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai upozorio je da se od proizvodnje opijuma financiraju lokalni ratni vođe, te da ona ugrožava samo postojanje afganistanske države.

Pročitajte više