Berlin i Pariz protiv 2. rezolucije koju će Britanci predstaviti danas

NJEMAČKI kancelar Gerhard Schroeder izjavio je da njegova zemlja, kao ni Francuska, u ovom trenutku ne vidi potrebu za donošenjem nove rezolucije o Iraku.

U međuvremenu se od diplomatskih izvora u Vijeću sigurnosti UN-a u New Yorku doznaje da će već danas Britanija predstaviti nacrt nove američko-britanske druge rezolucije u Iraku.

´Francuska i Njemačka smatraju da u okvirima postojeće rezolucije 1441 ima dovoljno mogućnosti da se podupre napredak što ga inspektori UN-a bilježe u Iraku´, rekao je Schroeder. ´I stoga nova rezolucija, u ovom trenutku, nije potrebna´, kazao je njemački kancelar.

Glasnogovornica francuskog predsjednika, koji će večeras doputovati u Berlin, izjavila je u ponedjeljak da Chirac drugu rezoluciju smatra ´nepotrebnom i nekorisnom´.

Britanski veleposlanik pri UN-u Jeremy Greenstock u ponedjeljak će predstaviti zajednički američko-britanski nacrt nove rezolucije kojom bi se odobrio napad na Irak. Saveznici se nadaju da će rezolucija biti stavljena na glasanje i prihvaćena nakon sljedećeg izvješća inspektora UN-a zakazanog za 7. ožujka.

Pročitajte više