Berlin: održan 15. hrvatski bal posvećen 1700. obljetnici Splita

U Berlinu je večeras održan 15. tradicionalni Hrvatski bal pod nazivom "Ništa kontra Splita", koji, od prije četiri godine pod pokroviteljstvom Splitsko dalmatinske županije i Grada Splita, organizira Hrvatska inicijativa Berlin (HIB), svojevrsna krovna organizacija hrvatskih kulturnih i sportskih udruga u njemačkom glavnom gradu.

Hrvatski bal ove je godine organiziran u povodu 1700. obljetnice grada Splita, 555. rođendana oca hrvatske književnosti Marka Marulića i 5. godišnjice otkrivanja njegova spomenika u Berlinu, te 300. obljetnice berlinske općine Charlottenburg - Wilmersdorf koja već 35 godina njeguje prijateljske odnose sa Splitom.

Hrvatski je bal mnogo više od pjesme i plesa, naglasio je čelnik HIB-a Ante Čović, jer glavni je cilj ovakvog okupljanja promicanje zajedništva između Hrvata samih, ali i s Nijemcima u Berlinu, te stvaranje mosta i jačanje veza između iseljene i domovinske Hrvatske. Prihod s Bala namijenjen je u humanitarne svrhe.

U Berlinu, inače, živi oko 17 tisuća Hrvata okupljenih u 20-ak sportskih i kulturno umjetničkih društava, a HIB, kao organizacija koja bi trebala koordinirati njihov rad i pomagati im, osnovana je prije četiri godine.

Savjetnik u veleposlanstvu Republike Hrvatske u Berlinu Danijel Glumčić, koji je prenio i pozdrave premijera Ive Sanadera, pohvalio je nastojanja organizatora, u čemu imaju i potporu Veleposlanstva, da kulturnim i drugim aktivnostima jačaju hrvatsko - njemačke odnose i pridonose međunarodnom položaju i slici o Hrvatskoj i Hrvatima u svijetu.

Počasna gošća Hrvatskog bala gradonačelnica berlinske općine Charlotenburg - Wilmersdorfa Monica Tiemen, pozdravljajući nazočne, naglasila je prijateljske veze sa Splitom koje se već 35 godina razvijaju na obostrano zadovoljstvo, o čemu, između ostalog, svjedoči i Marulićev spomenik u berlinskom središtu.

Budući da su svi gradski i županijski čelnici ispričali svoj nedolazak neodgodivim obvezama skup je u njihovo ime pozdravio počasni građanin Splita, dobitnik zlatnog grba za promicanje prijateljstva Johan Goerz, koji je naglasio potrebu jačanja veza dvaju gradova.

Ovogodišnjem Balu u berlinskom kongresno-kulturnom centru Palas am Funkturm bilo je nazočno oko tisuću ljudi, Hrvata i Nijemaca iz Berlina i drugih njemačkih gradova, među kojima i veleposlanica Republike Hrvatske u Berlinu Vesna Cvjetković Kurelec i generalni konzul u Hamburgu Žarko Plevnik, nogometni reprezentativci Niko Kovač i Igor Šimunić, igrači berlinske Herte, te predstavnici zajednice Slovenaca u Berlinu.

U kulturno - zabavnom programu nastupili su članovi Hrvatske kulturno - sportske zajednice iz Berlina sa spletom tradicionalnih splitskih plesova, te pjevači Vesna Pisarović, Nenad Kero i Dolores, u pratnji ansambla Mandarina and CO.

(Hina) xdstr yln

Pročitajte više