Berlin: Podiže se spomenik homoseksualcima-žrtvama

GRADSKA uprava Berlina raspisala je u utorak natječaj za spomenik homoseksualcima koji su bili proganjani i pogubljeni za vrijeme Trećeg Reicha.

Natječaj bi trebao biti objavljen u proljeće sljedeće godine a gradske vlasti očekuju da će se oko 30 renomiranih umjetnika iz čitavog svijeta javiti s koncepcijom za uređenje spomenika koji bi se trebao nalaziti u središtu Berlina.

Objavljivanje natječaja plod je dugogodišnjeg rada inicijative "Počast homoseksualnim žrtvama nacionalsocijalističkog režima". Kako je priopćila ova inicijativa, homoseksualne žrtve nacionalsocijalizma dugo su bile potisnute iz svijesti građana. Rehabilitacija tih žrtava slijedila je tek 2002. a godinu dana kasnije je i Bundestag otvorio put potpunoj rehabilitaciji žrtava koje su potpadale pod članak 175 nacionalsocijalističkog zakonika o "čistoći rase".

Procjenjuje se da je na osnovi zakona o "protuprirodnom bludu među muškarcima" za vrijeme nacionalsocijalističkog režima osuđeno i u koncentracijske logore deportirano više od 50. 000 građana od kojih najveći broj nije preživio. Zakon o odšteti žrtava iz 1956. godine nije proganjenje homoseksualizma priznao kao tipičan ratni zločin čime je žrtvama i njihovim obiteljima bila uskraćena mogućnost obeštećenja.

Pročitajte više