Berlinski Madame Tussauds želi Hitlera u svom postavu

BERLINSKI ogranak muzeja voštanih figura Madame Tussauds naišao je na kritike nakon što je u svoj postav odlučio uvrstiti lik Adolfa Hitlera. Taj najpoznatiji svjetski muzej voštanih figura, koji se u Berlinu nalazi nedaleko od Brandenburških vrata trebao bi biti otvoren sljedećeg mjeseca.

Uprava muzeja smatra kako je Hitler dio njemačke povijesti i zato zaslužuje mjesto u postavu, što je ujedno, napominju, i želja stanovnika, dok kritičari uzvraćaju kako je taj potez neukusan, te da bi mogao privući neonaciste.

Glasnogovornica muzeja je izjavila kako bi Hitler bio prikazan kao slomljen čovjek u mračnom okružju, nalik na bunker, s panoima na kojima bi bili tekstovi objašnjenja o diktatoru, a u istoj bi prostoriji bio lik bivšeg britanskog premijera Winstona Churchilla. No, pitanje je koliko u inventar pop zvijezda, državnika ili poznatih sportaša spada čovjek koji je odveo Njemačku u Drugi svjetski rat.

Inače, u londonskom Madame Tussauds je Hitlerov lik već izložen, i to u odjelu u kojem se nalaze i figure američkog predsjednika Georgea W. Busha, te bivšeg iračkog predsjednika Saddama Husseina.

A.P.
Foto: Film dailies

Pročitajte više