Berlinskom simfonijskom orkestru prijeti ukidanje

BERLINSKI simfonijski orkestar boji se da više neće postojati, ako ne pronađe sredstva da nadoknadi pomoć koju mu je ukinula gradska uprava njemačkog glavnog grada, upozorio je glazbenik u ime cijelog orkestra.

"Politički dužnosnici očito nas žele sve vidjeti nezaposlene krajem sezone u lipnju, ali se nećemo dati", izjavio je trubač Andreas Moritz dnevniku Berliner Zeitung.

Berlinska regionalna vlada ukinula je od sljedeće sezone financijsku pomoć od 3,3 milijuna eura, to jest tri četvrtine proračuna potrebnog za funkcioniranje orkestra, koliko mu pripada od 1993. godine.

"Ne samo da priređujemo koncerte u zgradi filhamornije, nego provodimo i 200 sati godišnje po berlinskim školama. Primjer smo mladim generacijama, jedan od rijetkih načina da ih upoznamo s klasičnom glazbom", objasnio je Andreas Moritz.

Berlinski gradonačelnik, socijaldemokrat Klaus Wowereit, obećavao je podršku simfonijskom orkestru prije nego je izabran 2001. godine. No, "jednom na vlasti, brzo nas je zaboravio", rekao je Moritz.

Od pada Berlinskog zida 1989. godine, grad je prepolovio proračun za kulturu, u okviru plana štednje kojim se želi smanjiti astronomski dug.

Glazbenici se nadaju da će pronaći sponzore i tako osigurati opstanak orkestra. Bez toga će orkestar od pedesetak glazbenika, pod ravnanjem Izraelca Liora Shambadala od 1997. godine, prestati postojati.

Pročitajte više