Berlusconi: Italija zaslužna za datum pregovora s Hrvatskom

TALIJANSKI premijer Silvio Berlusconi izjavio je, prema pisanju talijanskog tiska u subotu, kako je talijansko sudjelovanje u radu Europskog vijeća u Bruxellesu bilo odlučno za određivanje datuma za početak pregovora s Hrvatskom o pristupu Europskoj uniji.

"Izravno sudjelovanje Italije u pregovorima omogućilo je da Europsko vijeće dade zeleno svjetlo pregovorima s Hrvatskom za pristup, te za budući ulazak Bugarske i Rumunjske u Europsku uniju", rekao je Berlusconi, prenosi u subotu list "Repubblica".

Isto tako Berlusconi je naznačio važnu ulogu talijanske delegacije u usvajanju datuma za početak pregovora s Turskom.

"Te četiri zemlje su uvijek imale potporu Italije i sada smo sigurni da će nam biti zahvalne", rekao je Berlusconi i naglasio kako se tijekom sastanka na vrhu u Bruxellesu u četvrtak i petak više puta sastao odvojeno s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom i turskim premijerom Recepom Erdoganom.

Ti susreti i talijansko nastojanje da te zemlje uđu u EU "dio su talijanske politike za osvajanje simpatija i bliskosti sa istočnim zemljama, koje su prijateljske i važna su tržišta za Made in Italy", rekao je Berlusconi.

List "Repubblica" prenosi kako je preuzimanjem obveze za ulazak Rumunjske i Bugarske u EU 1. siječnja 2007. ili najkasnije 2008. godine, "i početkom pregovora s Hrvatskom u ožujku slijedeće godine, Europa pokrenula proces širenja na Balkan".

List "Corriere della Sera" objavljuje kako je EU za početak pregovora s Hrvatskom 17. ožujka 2005. zatražio od Zagreba da "izruči Međunarodnom kaznenom sudu u Den Haagu generala Antu Gotovinu, optuženoga za ratne zločine".

Sva talijanska glasila prenose odluke Europskog vijeća, među kojima i onu o početku pregovora s Hrvatskom.

Pročitajte više