Berlusconi nakon razgovora s Annanom ohrabren glede rješavanja iračke krize

NAKON 45-minutnog razgovora u Staklenoj palači u New Yorku s glavnim tajnikom Ujedinjenih naroda Kofijem Annanom, talijanski premijer Silvio Berlusconi izjavio je talijanskim novinarima da je ohrabren glede mogućeg skorog preokreta stanja u Iraku.

"Ohrabren sam poslije susreta s Kofijem Annanom", rekao je Berlusconi ne krijući svoj optimizam glede "preokreta za Irak". Berlusconi smatra da su "zrela vremena za novu UN-ovu rezoluciju o Iraku". Rezolucija bi predviđala "izravnu intervenciju UN-a u fazi prebacivanja vlasti na iračku vladu, pripreme demokratskih izbora i obnovu lokalne iračke vojske i snaga reda". Berlusconi je rekao da ga je glavni tajnik UN-a ohrabrio za nastavak talijanske akcije u održavanju reda u Iraku, u pokrajini Nassiryi, gdje se nalazi talijanski kontingent od 3.000 vojnika.

Berlusconi će, kako je najavio talijanskim novinarima, predložiti američkom predsjedniku Georgeu Bushu, poslije telefonskih konzultacija s britanskim premijerom Tonyjem Blairom, sazivanje međunarodne konferencije o Iraku.

Predsjednik George Bush primit će Berlusconija u Bijeloj kući u ponoć između srijede i četvrtka, a u četvrtak poslije podne talijanski će premijer u parlamentu u Rimu iznijeti planove za rješavanje iračke krize. Talijanska oporba i dobar dio javnosti zahtijevaju povlačenje talijanskih vojnika iz Iraka.

Pročitajte više