Berlusconi: Pobjeda ljevice donijela bi "jad, užas i smrt"

TALIJANSKI premijer Silvio Berlusconi okupirao je naslovnice cjelokupnog talijanskog tiska u ponedjeljak tvrdnjom da bi izborna pobjeda stranaka lijevog usmjerenja donijela "jad, užas i smrt", koju je izrekao u telefonskom razgovoru sa sudionicima sastanka dužnosnika njegove stranke Naprijed, Italijo, održanog u skijalištu Roccarasu.

"Da ljevica dođe na vlast, rezultat bi bio isti kao u svakoj zemlji u kojoj vlada komunizam - jad, užas, smrt", rekao je Berlusconi svojim pristalicama.

"Ciklon Berlusconi pogodio ljevicu", piše preko cijele naslovnice rimski Messagero, dok se torinska Stampa odlučila za naslov "Berlusconi frontalno na ljevicu".

Italiju za nekoliko mjeseci očekuju općinski izbori, a iduće godine i parlamentarni, pa je njezin predsjednik vlade iskoristio priliku kako bi ponovio svoje općepoznato stajalište da su čelnici talijanske oporbe zapravo "staljinisti koji mrze privatno vlasništvo, prerušeni u umjerenjake".

Mete njegovog napada reagirale su mješavinom bijesa i ironije.

Fausto Bertinotti iz Novoutemeljene komunističke stranke rekao je kako bi se Berlusconi trebao ispričati svim Talijanima, jer su komunisti sudjelovali u izradi nacrta poslijeratnog talijanskog Ustava.

"Nisam shvatio da sam zapravo Bin Laden", komentar je vođe koalicije lijevog centra i donedavnog predsjednika Europske komisije Romana Prodija.

Pročitajte više