Berlusconi podržava ubrzani ulazak Hrvatske u Europsku uniju

Talijanski premijer Silvio Berlusconi izjavio je u petak navečer nakon sastanka s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom da se zalaže za ubrzani postupak integracije Hrvatske u Europsku uniju te je rekao da će talijanski parlament uskoro dovršiti proces ratifikacije SSPa Hrvatske i EU a da će se on osobno založiti kod vlada Nizozemske i Velike Britanije da i one taj sporazum ratificiraju u što skorije vrijeme.

Talijanski premijer susrest će se sa svojim nizozemskim kolegom već idućeg tjedna na kongresu Europske pučke stranke, na kojemu će biti i premijer Sanader, te će ga, prema vlastitim riječima, tom prilikom pozvati na ratifikaciju ovog za Hrvatsku važnog dokumenta. Berlusconi je rekao da će nazvati i britanskog premijera Blaira kako bi i Velika Britanija ratificirala taj dokument.

"Podržavali smo Bugarsku i Rumunjsku, sada podržavamo i Hrvatsku", rekao je među ostalim Berlusconi.

Hrvatska je, i prema Berlusconijevim riječima, na sastanku šefova vlada država Kvadrilaterale koji je u petak održan na Brdu kod Kranja, dobila snažnu podršku ambicijama da otpočne ubrzani postupak učlanjenja u EU. To je je potvrdila i zajednička izjava koju su na sastanku potvrdili premijeri Anton Rop, Silvio Berlusconi, Peter Medgyessy i Ivo Sanader, ali isto tako i niz bilateralnih susreta održanih nakon plenarnog zasjedanja.

Hrvatski premijer Ivo Sanader razgovarao je kasno poslijepodne, nakon plenarnog dijela sastanka četiriju premijera Kvadrilaterale, tijekom odvojenih susreta s talijanskim premijerom Berlusconijem i slovenskim premijerom Antonom Ropom o bilateralnim pitanjima Hrvatske i Italije odnosno Slovenije.

Sanader je nakon sastanka s Berlusconijem rekao da je bilo riječi i o pitanju ekološke zaštite Jadrana jer je detektirano da to zanima i Sloveniju i Italiju. Na današnjim bilateralnim sastancima dogovoren je razgovor zamjenika ministara vanjskih poslova, odnosno državnih tajnika te dijalog na stručnoj razini o tom pitanju, na kojima će se pokušati naći zajedničko rješenje u ekološkoj zaštiti Jadrana. Hrvatski premijer naglasio da se pritom ne dovode u u pitanje odluke Sabora, ali da je Hrvatska otvorena za razgovore.

Talijanski premijer Berlusconi potvrdio je da se govorilo i o pitanju ekološko-ribolovne zone, pri čemu

je, po njegovu mišljenju, potrebna integralna zaštita odnosno zajedničko djelovanje.

Što se tiče pitanja nekretnina talijanskih državljana koji su nekada živjeli u Hrvatskoj, rekao je Berlusconi nakon susreta sa Sanaderom, to je pitanje koje se vuče već više godina, a susret sa Sanaderom bio je prilika da se dade novi poticaj radu komisije koja je već ranije formirana. Povrat nekih nekretnina i kuća u kojima su rođeni Talijani koji su nekada živjeli u Hrvatskoj, rekao je talijanski premijer, bio bi i poticaj za jačanje turizma i impuls da u Hrvatsku dođe i dodatan kapital.



(Hina) fl br

Pročitajte više