Berlusconi se usporedio sa Benitom Mussolinijem

ODLAZEĆI talijanski premijer se usporedio sa fašističkim diktatorom Benitom Mussolinijem kazavši da nije bio dovoljno moćan te da je sveden na to da daje sugestije, a ne vlada.

"Umoran sam od toga da ne mogu diktirati u kojem smjeru ćemo ići ili postavljati politiku koju želim. Osjećao sam se moćniji kao običan građanin nego kao premijer", izjavio je Berlusconi talijanskoj La Stampi. Dodao je kako je čitao knjigu pisama koje su razmjenjivali Mussolini i njegova ljubavnica Clara Petacci.

"Nisam diktator, iako ste tako godinama pisali"


"U jednom trenutku je napisao: 'Zar ne razumijete da više o ničemu ne mogu odlučivati, samo mogu davati sugestije'", kazao je Berlusconi i dodao da se osjeća kao da je u istoj situaciji, piše Telegraph. Tada su ga pitali i o sličnostima u njegovoj vladavini i onoj Mussolinijevoj, a on je odgovorio kako "nije diktator, iako su oni to pisali posljednjih godina".

"No 'očevi našeg ustava' su iz straha od ponavljanja povijesti oslabili izvršne funkcije u državi", kazao je Berlusconi. Ovo mu nije prvo pozivanje na Mussolinija. U rujnu 2004. godine je za britanski spectator kazao da fašistički diktator "nikada nikoga nije ubio". "Mussolini je ljude slao na odmor u egzil", rekao je tada Berlusconi.

Pročitajte više