Berlusconi u Poljskoj traži mogućnost kompromisa oko ustava EU-a

BUDUĆI da se krajnji rok za završetak pregovora približava, talijanski premijer Silvio Berlusconi ispituje teren za mogući kompromis s Poljskom u vezi s nacrtom novoga ustava Europske unije, kazali su u petak diplomatski izvori.

Berlusconi je u Varšavi na summitu premijera srednje i istočne Europe, a u četvrtak kasno navečer sastao se s poljskim predsjednikom Aleksandrom Kwasniewskim i s njim razgovarao o poljskom otporu osnovnim odredbama predloženoga Ustava, posebno u vezi s postupkom glasovanja.

Italija trenutačno predsjeda Europskom unijom i želi do kraja godine završiti razgovore o konačnom tekstu kako bi EU normalno funkcionirao kad se u svibnju iduće godine proširi s 15 na 25 članova.

"Berlusconi je provjeravao što bi moglo biti prihvatljivo za Poljsku... Naglasio je potrebu za kompromisom", rekao je jedan diplomat blizak tim pregovorima.

Italija će idući tjedan predložiti kompromisni paket promjena nacrta ustava. Nacrt je u lipnju predložila Konvencija kojoj je na čelu bio bivši francuski predsjednik Valery Giscard dEstaing.

U najvećem sporu oko novoga ustava na jednoj su strani Njemačka i Francuska koje podržavaju novi sustav glasovanja, a na drugoj Poljska i Španjolska koje žele zadržati sustav glasovanja prihvaćen 2000. Poveljom iz Nice.

Novi sustav glasovanja daje najveću snagu zemljama s najviše stanovnika, a sustav prihvaćen u Nici favorizirao je zemlje srednje veličine, poput Poljske i Španjolske.

"Jedini kompromis koji mi možemo prihvatiti jest zadržavanje sustava iz Nice i pristanak na neki budući sastanak i raspravu o tome jesu li potrebne izmjene", rekao je Dariusz Szymczycha, glavni savjetnik poljskoga predsjednika.

Novi ustav mora jednoglasno prihvatiti svih 25 zemalja.

Pročitajte više