Berlusconi želi povući talijanske vojnike iz Afganistana

TALIJANSKI predsjednik vlade Silvio Berlusconi je izjavio, nakon pogibije šestoro vojnika, da bi bilo najbolje da talijanski vojnici što prije napuste područje Afganistana. Istovremeno, talijanski ministar obrane Ignazio La Russa je najavio da će 500 talijanskih vojnika do Božića doći kući iz Afganistana. Reakcije su to talijanskog političkog vrha nakon pogibije šestorice talijanskih vojnika u eksploziji automobila bombe u Kabulu.

Ipak, na upit kad bi se moglo dogoditi povlačenje talijanski trupa, Berlusconi nije dao precizan odgovor. "To je međunarodni problem. Nijedna zemlja ne može samovoljno napustiti to područje jer bi se time ugrozile druge zemlje koje su ondje prisutne i izgubilo njihovo povjerenje.", objasnio je Berlusconi.  

Ministar obrane Ignazio La Russa je najavio da skupina od 500 vojnika dolazi kući prije Božića, ali se ne radi ni o kakvom prijevremenom povlačenju već je tim vojnicima tada na rasporedu odlazak kući. Ostalih 2.800 talijanskih vojnika može napustiti područje Afganistana kad to NATO odluči.

Podsjetimo, u napadu bombaša samoubojice koji se zaletio bijelom  Toyotom u talijanski vojni konvoj u Kabulu stradalo je šest talijanskih vojnika te deset afganistanskih civila. Ozlijeđeno je najmanje 52 ljudi.

Pročitajte više