Bernanke izabran za još jedan mandat na čelu Federalnih rezervi



KASNO navečer po hrvatskom vremenu američki je Senat potvrdio drugi mandat Bena Bernankea na čelu Federalnih rezervi, najmoćnije centralne banke na svijetu. 70 senatora glasalo je za, a 30 protiv novog izbora Bernankea.

Svi se slažu oko toga da je Bernanke bio jedan od ključnih faktora zbog kojih je SAD, a nakon toga i svijet puno ranije i efektivnije prebrodio krizu. Ipak, kritike zbog financijskih paketa bankama teško je izbjeći, stoga i nije izabran jednoglasno.

U prosincu je Odbor za bankarstvo Senata potvrdio drugi mandat Bernankea sa 16 glasova za i 17 protiv, a i sam predsjednik Barack Obama čvrsto je podržavao kreatora američke monetarne politike.

Kad su problemi na američkom tržištu nekretnina pretvoreni u najveću globalnu krizu u zadnjih 75 godine, Bernanke je "smislio kako doći do bilijuna novih dolara i poslao ih u gospodarstvo. Nije samo dao novo lice američkom gospodarstvu, predvodio je spas svjetskoga", zaključio je časopis Time kad je Bernankea proglasio osobom godine, dodajući kako je Bernanke zaslužan za to što je 2009. godina laganog oporavka, a ne katastrofalne depresije.

Pročitajte više