Bernarda Jug skandalizira na društvenim mrežama. U školstvo se fino uklapa

Foto: Facebook

BERNARDA JUG vjeruje da je lakmus-papir za prepoznavanje sotone, žene koje su pobacile naziva flundrama i fufama, pandemija joj je plandemija, kao i svakom teoretičaru zavjere. Povremeno raspiruje hajke protiv širokog spektra neprijatelja. Uz to, Bernarda Jug prosvjetna je radnica, djecu uči engleski u Područnoj školi Imbriovec u sklopu Osnovne škole Mihovila Pavleka Miškine u Đelekovcu.

Kad ne poučava djecu, stvara neprijatelje

Hrvatska učiteljica koja u školi nazvanoj po hrvatskom piscu, ubijenom hrvatskom rukom, u zaboravljenoj hrvatskoj provinciji poučava hrvatske mališane osnovama engleskog jezika, a u slobodno vrijeme stvara neprijatelje i bori se protiv njih, lijepo ilustrira stanje koječega u hrvatskom društvu nakon tridesetogodišnje hadezeizacije: mnogo nervoze i mržnje, malo razuma i sabranosti.

Pisali smo nekoliko puta o slučaju Jug.

>> Ovo je Bernarda Jug, žena koja huška antimaskere na školu u Zagorju

>> Bernarda Jug, učiteljica: Hrvatske fufe su ubile oko milijun mladih Hrvata i Hrvatica

Ne samo zato što žena radi u školstvu. Uostalom, prosvjetar ne mora biti najbolji i najupućeniji na svijetu. Ima pravo sumnjati i u pandemiju, covid-19 i efikasnost cjepiva, ali ne bi smio biti isključiv. Naročito ne bi trebao huškati na ljude kako su to, primjerice, radili u davno ugašenom Slobodnom tjedniku. Zahvaljujući modernoj tehnologiji, krvoločniji primjerci novinarske branše - ili obavještajci maskirani u novinare - izgubili su monopol na raspirivanje mržnje i pozivanje na linč. Danas to može svatko. Pa i hrvatska učiteljica Bernarda Jug.

Jako je bitno da su stavovi Bernarde Jug javni. Izlaže ih, nudi, poziva, apelira, usmjerava. Nisu ih dostupnima učinili mediji, nego ona, bori se da joj poruke stignu što dalje. Godinama ranije jednako se vatreno protivila kurikularnoj reformi, pobačaju, govorila o krađi pomoći za potresom pogođene krajeve. U svaku je akciju ulazila maksimalno predano, glasno, pretjerano.

Hrvatska učiteljica Bernarda Jug još je početkom ožujka u objavama na aplikaciji Telegram inzistirala na javnom prokazivanju osoba koje inzistiraju na nošenju zaštitnih maski. Njihova je imena, smatrala je, trebalo popisati na virtualnom zidu srama. Tražila je da se u borbi protiv nošenja maski i, uopće, protiv zaštite od covida-19, mailovima zatrpava redakcije, školske ravnatelje i uporno tvrdila da traje rat.

Učiteljica poručuje: Ovo je teški sotonski napad!

"Narode, sad nikako ne odustati! Stisnite još jače! Vidite da je rat. Svakome je jasno da je ovo teški sotonski napad koji je naručio režim i PlenKovid koji se boji istine, zdravog razuma i pravednosti svoga naroda. Jedina vrijedim u državi toliko da sam neprijatelj režimskom zlu pa nemaju koga drugoga napadati. Kad si neprocjenjivo vrijedan, napada te sam sotona", zabilježila je hrvatska učiteljica Bernarda Jug prije nekoliko dana u poruci koju nećemo u cijelosti citirati, nego ćemo navesti još samo završne riječi: "U boj, u boj!"

Bernarda Jug smatra se, u ovom času, žrtvom linča, tvrdi da prima grozne poruke. Premda smo se u nedavnom pokušaju razgovora uvjerili da njezino viđenje stvarnosti nije do kraja usklađeno sa zbiljom, možemo zamisliti kako rulja koja voli linč u njoj katkad vidi metu. Onaj tko šalje uvredljive poruke Bernardi Jug zapravo jako nalikuje onome što ona radi.

No, kad načas odložimo po strani svoju građansku i malograđansku šokiranost porukama i tonom Bernarde Jug, pred očima nam se ukazuje nešto znatno ozbiljne i malignije od svega što je ova hrvatska učiteljica rekla i izgovorila. To su hrvatsko školstvo, ali i, da prostite, dobar dio ovog poremećenog društva s njegovim sakraliziranim zločincima, morbidnim blaženicima i muralima posvećenima monstrumima. U njemu je Jug, kao što je nedavno rekla ravnateljica njezine škole, savjesna radnica koja, kako vidimo, u slobodno vrijeme ima pravo činiti što poželi, pa i doživljavati se kao lakmus-papir za prepoznavanje sotone.

Kompletan sustav predvođen Fuchsom ne pokazuje nelagodu zbog Bernarde Jug

Kompletan hrvatski školski sustav, sa slavnim Radovanom Fuchsom u ulozi trešnjice na vrhu, dosad nije iskazao ni protokolarnu nelagodu zbog stavova hrvatske učiteljice Bernarde Jug. A i zašto bi kad je cijeli mikrosvijet sotona, bogova i pripadajućih zabluda, u hrvatski školski sustav uvela upravo slavna ministrova stranka, još u vrijeme vladavine Prvog I Neprežaljenog?

Da, stranka neće zabraniti pobačaj formalno, ali će se to, pod njezinom vlašću, dogoditi faktički, barem u radikalnijim i zabačenijim provincijama. Ona neće protivnike nazivati sotonama, ali će, pod njezinom vlašću, sotona postati dio nastavnog gradiva, kao Pitagorin poučak, subjekt i predikat ili Napoleon.

Konačno, ako nam je Bernarda Jug smiješna, tužna ili neobična jer je zaključila da smo u ratu, što ćemo s Plenkovićem koji je još 2017. godine HTV-u otkrio da je Hrvatska "u svojevrsnom hibridnom medijskom ratu", da bi lani, na početku pandemije, objavio kako je borba protiv opakog virusa "najveća kriza od Domovinskog rata". Rat je svakodnevno tu, premda je završio prije 26 godina, ratnici i dalje imaju posebno ministarstvo. HDZ nam je rat učinio prisutnijim i svakodnevnijim nego ikad. Jug je samo preuzela franšizu. Od hrvatske se učiteljice očekuje vjera u sotonu i vječni rat.

Bit će da se zbog toga Bernarda Jug čini većom senzacijom na društvenim mrežama nego u hrvatskom školstvu. Tu, online, gdje bukti njezin aktivizam, izložena raznim skepticima i sumnjičavcima, doima se istodobno i kao predvodnica istomišljenika i kao ekscentrična čudakinja. U školstvu, tamo gdje dobri bog bdije nad dječicom, nastavnim osobljem i pomoćnim radnicima, ona je samo dobra učiteljica.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Pročitajte više