Bernardić: Da se nije kralo, u Hrvatskoj bi standard bio barem duplo veći

Ilustracija: Pixsell/Patrik Macek

PREDSTAVLJAJUĆI SDP-ov antikorupcijski plan čelnici te stranke ustvrdili su danas da korupcija izjeda hrvatsko društvo i glavna je prepreka razvoju, zbog čega žele formirati široki antikorupcijski savez.

"Građani iseljavaju zbog nepovjerenja u institucije koje zatvaraju oči pred kriminalom. DORH kao da ne postoji, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa je pod stalnim pritiskom, a sabor je leglo političke korupcije i odavno ne odražava volju građana. Mi želimo zdravo društvo u kojem su institucije brana samovolji pojedinaca", istaknuo je predsjednik SDP-a Davor Bernardić predstavljajući plan na konferenciji za novinare.

Istaknuo je da je za iskorjenjivanje korupcije potreban sveobuhvatan plan i da je to veliki, ali neophodan zahvat. "Zemlja je u rasulu zbog koruptivne vlade i korupcije, a naš je plan postići širi društveni konsenzus i formirati antikorupcijski savez.”

"Da se nije kralo, u Hrvatskoj bi standard bio barem duplo veći", smatra Bernardić.

Kregar: Korupcija nije incident nego sustav

Sociolog Josip Kregar kazao je kako nije rješenje da ministri s teškim optužbama postaju zastupnici i da trenutno korupcija u Hrvatskoj nije incident nego sustav.

"Nije riječ o pojedincu nego o organiziranim skupinama. Korupcija nije pitanje lošeg odgoja u kući, školovanja, mentaliteta. Korupcija je posljedica loše vlasti. Ne samo da je neefikasna, nego je sadašnja vlast uništila institucije koje su trebale biti prepreka za korupciju i koje su je trebale kažnjavati. Kazne trebaju biti veće, a postupci brži", kazao je Kregar dodavši da program SDP-a sačinjava niz mjera koje će trebati usvojiti kroz zakonske prijedloge.

"Institucije moraju zajamčiti da se vlast ponaša odgovorno”, zaključuje Kregar.

Saborski zastupnik Željko Jovanović istaknuo je da će u petak Hrvatski sabor doživjeti vrhunac rugla.

Jovanović: Trebamo aktivne i kritične građane, a ne poslušnike

“O rekonstrukciji će glasati većina koja ne predstavlja volju naroda. Za spas Plenkovića glasat će žetončići koji su pobjegli od volje svojih birača, HNS-ovci kojima su birači dali glas da HDZ ne bude na vlasti. To je poraz demokracije i primjer korupcije. Od svih oblika korupcije najgora je ona politička”, kazao je Jovanović te dodao kako imamo sustav u kojem je svatko korumpiran ako se odredi visoka cijena. 

Drži da SDP-ova plan dolazi u pravom trenutku te da trebamo aktivne i kritične građane, a ne poslušnike.

"Naš antikorupcijski plan podrazumijeva i savez s građanima, jer će se i građani uključiti u njegovo kreiranje. Naša poruka je: Trebamo institucionalni i društveni preporod i imamo političku snagu za to”, naglasio je Jovanović.

SDP-ov plan obuhvaća, među ostalim, utvrđivanje porijekla imovine, strožu kontrolu javne nabave, transparentnost financiranja izborne kampanje, strožu kontrolu imovinskih kartica te oslobađanje Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa političkog pritiska.

Pročitajte više