Plenković: Od korone je umro 1 od 47 potvrđeno zaraženih. Cijepljenje je dobro

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

PREMIJER Andrej Plenković osudio je provokaciju i govor mržnje skupine navijača u Borovu Selu kraj Vukovara na dan obilježavanja pogibije 12 hrvatskih redarstvenika, istaknuvši kako za to nema opravdanja, a u hrvatskom društvu nema mjesta za netrpeljivost.

"U hrvatskom društvu nema mjesta za netrpeljivost prema pripadnicima srpske nacionalne manjine ili bilo koje druge. Tome ćemo se uvijek najsnažnije suprotstavljati i jasno osuđivati širenje mržnje prema bilo kojim od naših sugrađana jer se zalažemo za društvo u kojem se svi dobro osjećaju i Hrvatsku doživljavaju kao svoju domovinu", rekao je Plenković u uvodnom izlaganju na sjednici vlade.

Dodao je kako je taj izgred protivan interesima Hrvatske i sigurno nije nikakav domoljubni čin, već posve suprotno.

"Nije teško zamisliti da će biti i onih koji će u takvim nedopustivim ispadima zlurado nastojati izjednačiti žrtvu i agresora i tražiti nekakva jalova opravdanja za svoja nedjela prije 30 godina. To je razlog više za jasnu osudu", poručio je premijer. 

"Kako bi odgovorni bili primjereno sankcionirani, policija je odmah reagirala i privela one koji su sudjelovali u toj provokaciji i nedopustivom incidentu", dodao je.

"Ohrabrujući pad broja zaraženih, treba ustrajati na odgovornom ponašanju"

Vezano za epidemiju koronavirusa Plenković je naveo kako se drugi tjedan zaredom broj slučajeva zaraze smanjuje - u posljednjih sedam dana zabilježen je pad od čak 22 posto.

"To su ohrabrujući znakovi, međutim brojke su i dalje visoke i upravo sada ne smijemo misliti da je opasnost od zaraze iza nas, nego naprotiv, ustrajati na odgovornom ponašanju svih u društvu", rekao je.

Ponovio je kako ćemo od 1. svibnja pa do 30. lipnja na tjednoj bazi imati znatno veće količine cjepiva, što podrazumijeva dodatnu mobilizaciju svih županijskih zavoda za javno zdravstvo te je ponovno istaknuo važnost cijepljenja.

Na 341.000 potvrđenih slučajeva zaraze od koronavirusa od početka epidemije u Hrvatskoj, do jučer je umrlo 7315 osoba, što daje jedan smrtni slučaj na 47 potvrđenih slučajeva zaraze. Što se tiče nuspojava cjepiva, može se dogoditi jedan slučaj sumnje na 80.000 cijepljenih.

"Prema tome, daleko je veći rizik za zdravlje od zaraženosti covidom nego što je od cijepljenja", poručio je Plenković te pozvao građane da koriste četiri moguća načina da se prijave za cijepljenje - preko obiteljskog liječnika, preko besplatnog broja telefona 0800 00 11, preko Županijskog zavoda za javno zdravstvo te preko platforme Cijepise.

Premijer je podsjetio i na obilježavanje Međunarodnog praznika rada, istaknuvši kako je vlada u zadnjih 15 mjeseci u fokusu imala radnike kroz politiku očuvanja radnih mjesta, te na obilježavanje 26. obljetnice Bljeska, pri čemu je ponovno izrazio privrženost zaštiti digniteta Domovinskog rata i poštovanja prema braniteljima i njihovim obiteljima.

Na početku je Plenković podsjetio na obljetnicu akcije Bljesak.

"Još jednom hvala svim braniteljima", rekao je Plenković.

"Što se tiče korone, imamo novu situaciju. Prošli tjedan imamo pad od 10 posto, u zadnjih tjedan dana pad je 22 posto. To je ohrabrujuće, ali brojke su visoke. Ne smijemo misliti da je opasnost od zaraze iza nas, dapače", rekao je Plenković.

Ponovio je da će stizati puno veće količine cjepiva.

"To znači dodatnu mobilizaciju svih županijskih zavoda za javno zdravstvo. Moramo cijepiti što više ljudi. Ono je dobro, korisno, prednosti od mogućih rizika su puno, puno veće", rekao je.

"Na 341.000 potvrđenih slučajeva zaraze umrlo je 7315. To je jedan umrli na 47 potvrđenih. Što se tiče nuspojava, može se dogoditi jedan slučaj sumnje na 80.000 cijepljenih. Daleko je veći rizik za zdravlje zaraženost covidom nego rizik od cijepljenja", rekao je Plenković.

Onda je osudio i incident u Borovu Selu.

"Nema mjesta za netrpeljivost prema pripadnicima srpske nacionalne manjine. Taj izgred nije domoljubni čin, on je protivan našim interesima", rekao je.

Medved o sanaciji od potresa

Potpredsjednik vlade i ravnatelj Stožera za obnovu nakon potresa Tomo Medved izvijestio je da su do sada na potresom pogođenom području Sisačko-moslavačke županije postavili 2055 privremenih mobilnih kućica i kontejnera za stradale.

Medved je na sjednici vlade izjavio da su krajem prošloga tjedna otvorena kontejnerska naselja u Sisku i u Petrinji. Na električnu energiju su ukupno priključili 2285 mobilnih objekata, za što je utrošeno 53.8 milijuna kuna iz državnog proračuna.

Postavili su i sedam GSM baznih postaja kako bi se područje bolje pokrilo mobilnim signalom. Uložili su više od 100 milijuna kuna u sanaciju cesta i mostova oštećenih u potresu.

Podijeljeno je ukupno 1040 tona hrane te preko 650.000 toplih obroka.

Zaprimili su 448 zahtjeva za žurno uklanjanje objekata, a do sada su uklonili 66 objekata, dok ih je 15 u postupku uklanjanja. Do sada su prikupili te je u obradi 8136 zahtjeva za obnovu.

Medved je izvijestio kako je Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje započeo s nekonstrukcijskom obnovom. Prikupljeno je 6259 zahtjeva koji su u velikoj mjeri obrađeni, a ugovoreno je 120 objekata za nekonstrukcijsku obnovu.

Proces sanacije i obnove započeo je ovoga tjedna na šest objekata, a do kraja tjedna očekuje se pokretanje radova na 80 obiteljskih kuća.

Medved je najavio maksimalne napore kako bi tijekom proljeća i ljeta obnovili objekte koji imaju oštećene dimnjake, zabatne zidove i krovišta, a takvih je objekata približno 20.000.

Do sada su proveli 155 sanacija bunara.

Beroš govorio o situaciji s koronom

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je na sjednici Vlade kako smo u fazi intenziviranja cijepljenja protiv covida-19, jer se od ovog tjedna očekuje dolazak značajno većeg broja cjepiva te je pozvao sve koji to nisu učinili da se prijave za cijepljenje.

"Unatoč padu broja covid pacijenata pritisak na bolnički sustav je i dalje značajan. Bilježimo teže kliničke slike kod sve mlađih ljudi. Virus ne bira, ali mi možemo - odaberimo cijepljenje jer ono spašava život", poručio je Beroš.

Od 360 posljednje sekvencioniranih uzroka 57 su britanska varijanta, što predstavlja značajan pad u cirkulaciji te varijante u odnosu na 13. travnja kada je udio bio 96 posto. U dva uzroka dokazano je prisustvo južnoafričke varijante.

"U Hrvatsku je dosad pristiglo 1,3 milijuna doza cjepiva, međutim sada smo na prekretnici. U ovom tjednu dolaze značajno veće količine, a to nas prati  tijekom cijelog svibnja i lipnja", rekao je Beroš.

Do sada je aplicirano 979.000 doza cjepiva, prošlog četvrtka utrošeno je rekordnih gotovo 46.887 doza u jednom danu te je cijepljena svaka peta osoba, odnosno 20,9 stanovništva primilo je najmanje jednu dozu cjepiva.

Veći obuhvat od 18,7 posto postignut je u dobnim skupinama višim od 55 godina, a gotovo 56 posto stanovništva dobi iznad 70 godina cijepljeno je najmanje jednom dozom. 

Obuhvat cijepljenja jednom dozom najviši je u Zagrebu (20,5 posto), a drugom u Sisačko-moslavačkoj županiji (8,1 posto).

Nacionalni stožer civilne zaštite nakon prošle sjednice Vlade donio je 11 odluka, četiri na nacionalnoj razini a sedam na prijedlog županijskih stožera u trajanju do 15. svibnja, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Produljene su mjere nacionalnih odluka koje uključuju zabranu okupljanja, prijelaz granica te rad ugostiteljskih objekata.

Provedeno je 18.512 nadzora te su zbog kršenja mjera izdana tri prekršajna naloga i 14 optužnih prijedloga te naplaćeno pet kazni na mjestu izvršenja prekršaja.

Zbog nenošenja maski za lice izdana su 43 upozorenja, 32 prekršajna naloga i naplaćeno 12 novčanih kazni.

Policija je utvrdila 143 kršenja mjera samoizolacije te će biti podnesena 142 prekršajna naloga i jedan optužni prijedlog. Evidentirana su i tri kaznena djela zbog širenja i prenošenja zarazne bolesti.

Pročitajte više