KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Beroš: Daleko smo od crnog scenarija, ali nalazimo se u kritičnom razdoblju

Foto: Igor Kralj/Pixsell

MINISTAR zdravstva Vili Beroš u razgovoru za RTL televiziju poručio je svima da Uskrs proslave na dostojanstven način u uskom obiteljskom krugu jer je to, kako je rekao, najbolji način za sprečavanje širenja virusa.

Osvrnuo se i na hvarsku procesiju. Kaže kako je to kulturna baština te da je dosad većinu uskršnjih blagdana proveo na Hvaru s kojega potječe, ali da ove godine neće biti tamo.

O prodoru korone u domove

"Dobio sam obavijest i o događaju u Pločama. Najvažnije je da epidemiolozi odrade brzo svoj dio posla, da naprave izvide, nađu kontakte i odrede adekvatne epidemiološke mjere. To se dosad pokazalo pozitivnim. Da, virus je ušao ranije u naš zdravstveni sustav, a sada i u domove za starije. To je bilo očekivano. Nismo bez razloga govorili proteklih dana da ulazimo u najkritičnije razdoblje jer s obzirom na prisutnost virusa, bilo je za očekivati da će ući te institucije, a to je nezgodno jer su tamo ranjive skupine", komentirao je Beroš.

"Najbolji način postupanja je promptno epidemiološko djelovanje", dodao je.

Kaić napravio izvide u Splitu

Epidemiolog Bernard Kaić jučer je išao u Split kako bi napravio epidemiološke izvide u Domu za starije u kojemu je najmanje 10 štićenika i 4 djelatnika zaraženo koronavirusom. Na pitanje je li našao krivca, Beroš kaže kako on nije tražio krivca te da pronalazak krivca nije smisao Kaićevih izvida. "On je detektirao sve druge elemente uz pomoć kojih bi trebalo spriječiti širenje virusa", dodao je.

Je li ovo crni scenarij?

Na ovo pitanje Beroš odgovara kako smo daleko od crnog scenarija, ali da se nalazimo u kritičnom razdoblju. "Očekivali smo to razdoblje, najavljivali smo ga i za njega imamo spremne mjere, ali svakodnevno razmišljamo o novim mjerama. Nadajmo se da ćemo se uspješno nositi s ovom infekcijom. Naša je osnovna intencija usporiti porast novooboljelih na dnevnoj bazi. Pitanje je koliko ćemo moći tim našim mjerama utjecati na širenje virusa", rekao je ministar.

O popuštanju mjera

"Od mene nećete dobiti odgovor na to pitanje, pogotovo dok moram razmišljati o ulazu virusa u domove i zdravstveni sustav. U mojoj glavi još mjesta za popuštanje ne može i neće biti, ali Stožer svakako razmišlja o tome kada će epidemiološka situacija to omogućiti", zaključio je Beroš.

Pročitajte više