Beroš mjesecima preporučuje Paxlovid, još ga nije nabavio. Sad kaže da nije učinkovit

Foto: Tomislav Miletić (Pixsell)

MINISTAR zdravstva Vili Beroš smatra kako lijek Paxlovid nije toliko spasonosan u liječenju protiv covida te se poziva na najnovija istraživanja koja propituju učinkovitost tog lijeka.

>> Ugovor za nabavu lijeka Paxlovida je već dva mjeseca kod Beroša. Nije ga potpisao

Riječ je o svojevrsnom obratu s obzirom na to da je Paxlovid od veljače ove godine naveden kao dio liječenja u obveznim smjernicama Ministarstva zdravstva za liječenje oboljelih od koronavirusne bolesti. Podsjetimo da se Beroš posljednjih nekoliko tjedana nalazi na udaru kritika javnosti upravo zbog toga što Hrvatska nije nabavila ovaj lijek, za razliku od većine drugih europskih zemalja i susjeda, uključujući Srbiju. 

Susjedne zemlje i zemlje Europske unije imaju Paxlovid, Hrvatska nema

Isto tako, za nedostatak Paxlovida u Hrvatskoj Beroš je optužio europske zemlje koje su s proizvođačem Pfizerom postigle direktan dogovor te nisu čekale centraliziranu nabavu Europske komisije. Kako nam je potvrđeno iz Ministarstva zdravstva, unatoč negativnom mišljenju resornog ministra o lijeku Paxlovidu, naša zemlja pokrenula je proceduru za nabavu ovog lijeka. No krenimo redom. 

Našem novinaru, pokojnom Vladimiru Matijaniću, 2. kolovoza na Hitnom prijemu splitske Infektologije rečeno je kako tog lijeka, koji se treba davati "što je ranije moguće" - nema. Umro je tri dana kasnije. 

Paxlovid odobren u siječnju ove godine

Kako se kasnije ispostavilo, lijeka Remdesivira u Hrvatskoj u tom trenutku nije bilo dovoljno, a Paxlovid, koji se trebao nabavljati u ljekarnama, naša zemlja nikada nije ni nabavila. Riječ je o lijeku koji se trebao koristiti u najranijoj fazi bolesti. 

Paxlovid je još u siječnju 2022. odobrila Europska agencija za lijekove. Ministar Vili Beroš početkom kolovoza je rekao kako je u "tijeku centralizirana nabava antivirusnih lijekova Remdesivir i Paxlovid putem Europske komisije" te da u vrlo skoro vrijeme očekuju "obavijest o potpisanom ugovoru kako bi se pristupilo daljnjem postupku nabave".  

Čekao se potpis

No Paxlovida i dalje nema. Prema informacijama Indexa, glavni krivac za to upravo je ministar Beroš, koji već dva mjeseca ne želi potpisati narudžbenicu, odnosno ugovor s Pfizerom, za nabavku Paxlovida. U Ministarstvu zdravstva nisu nam htjeli tu informaciju ni potvrditi ni opovrgnuti, dok su iz Pfizera rekli da su pregovori s pojedinim vladama povjerljivi.

Mimo centralizirane nabave preko Europske komisije lijek su izravnim bilateralnim ugovorima s proizvođačem Pfizerom nabavile susjedne Austrija i Slovenija, uz niz drugih europskih zemalja, a ima ga i Srbija.

Nakon što je Index objavio članak u kojem problematizira, prema svemu sudeći, propale pregovore Pfizera i Beroša, preko Slobodne Dalmacije reagirao je sam Beroš, tvrdeći da nije istina da se čeka njegov potpis na narudžbenicu za Paxlovid. 

Beroš: Upitna je učinkovitost Paxlovida

Za nedostatak Paxlovida u Hrvatskoj Beroš je u razgovoru za Slobodnu Dalmacija optužio države koje pregovaraju mimo Europske komisije. 

"Na taj način samo rade probleme jer, da ne pregovaraju samostalno s proizvođačem, pregovori Komisije bi već mogli biti gotovi i lijek bi mogao biti na tržištu", rekao je Beroš. No puno zanimljivije zvuči njegova izjava da Paxlovid nije toliko učinkovit. 

"Prema informacijama koje imam, upitna je učinkovitost lijeka, kao i nuspojave, a i po najnovijim istraživanjima lijek nije toliko spasonosan. Dakle, da zaključim, i dalje pregovaramo o nabavci tog lijeka i kada Europska komisija završi pregovore te kada dobijemo sva potrebna odobrenja, lijek će biti u Hrvatskoj", rekao je Beroš. 

Ministarstvo zdravstva: Nije nam namjera umanjiti značaj lijeka

Upitali smo Ministarstvo zdravstva zašto Hrvatska, s obzirom na izjavu ministra o neučinkovitosti lijeka, ipak nabavlja Paxlovid i zašto se taj lijek i dalje nalazi u službenim preporukama Ministarstva iz veljače ove godine. Tvrde nam kako Beroš izjavama o Paxlovidu nije htio umanjiti značaj tog lijeka.

"Niz novih međunarodnih laboratorijskih studija o lijeku Paxlovid koji ukazuju na određenu otpornost podvarijanti Omikrona na aktivni sastojak Paxlovida što se posebno odražava u slučajevima, u kojima se nakon petodnevnog korištenja Paxlovida, COVID-19 iznova vraća. Navedeno je rezultiralo i zaustavljanjem velikog ispitivanja lijeka na pacijentima s COVID-19 standardnog rizika jer nije uspio pokazati statistički značajnu zaštitu od smrti ili hospitalizacija", stoji u odgovoru Ministarstva zdravstva u kojem navode i izvor za svoje tvrdnje

Kako ističu u odgovoru, ovim iznesenim podacima nije namjera umanjiti značaj lijeka Paxlovid ni odaslati poruku smanjenog interesa za nabavom navedenog lijeka. 

Hrvatska ustraje u centraliziranoj nabavi

"Komentar ministra utemeljen je na stavu struke koja je u više navrata u medijima istaknula da lijekovi namijenjeni za ciljano liječenje pacijenata oboljelih od COVID-19 i dalje daju puno manje izglede za izlječenje negoli što cjepiva mogu spriječiti teške simptome i smrtnost od COVID-19", navodi se u odgovoru Ministarstva zdravstva. 

Isto tako, ističe se da prema preporuci Europske komisije (EK) Hrvatska nabavlja antivirusne lijekove za covid-19, monoklonska protutijela, kao i cjepiva, centraliziranim postupkom za sve države članice Europske unije (EU) te većina sudjeluje u takvom načinu nabave, uključujući i Hrvatsku. 

Paxlovid je bio dobar za američkog predsjednika

Podsjetimo još jednom, kada je američki predsjednik Joe Biden nedavno bio pozitivan na covid, propisan mu je upravo Paxlovid. Taj lijek se od veljače ove godine nalazi u obveznim smjernicama Ministarstva zdravstva za liječenje koronavirusa. Paxlovid je nabavio niz europskih zemalja, kao i susjedne zemlje poput Srbije. 

Hrvatska ga još uvijek nema.  

Pročitajte više