ZDRAVSTVO

Beroš: Nabavljamo tablete joda, imaju niz opasnih nuspojava

Foto: Robert Anic/PIXSELL

MINISTAR zdravstva Vili Beroš kazao je da nabavljaju potrebne količine tableta joda, no bit će distribuirane samo u slučaju potrebe. S obzirom na to da imaju opasne nuspojave, apelirao je da ih građani ne uzimaju samoinicijativno u strahu od radijacije.

 

"Radi se o visokim dozama joda koje imaju niz opasnih nuspojava: od alergijskih osipa, gastrointestinalnih poremećaja i upala žlijezda slinovnica do prestanka rada štitnjače", upozorio je Beroš u izjavi medijima, osvrnuvši se na povećani interes za nabavu tableta joda nakon požara u najvećoj ukrajinskoj nuklearnoj elektrani. 

Ministarstvo zdravstva, kaže Beroš, danima razgovara s proizvođačima oko nabave dovoljnih količina tableta joda, a znatne količine mogu proizvesti i domaći galenski laboratoriji. Tablete joda dijelit će se bude li potrebno.

Neće biti preventivne distribucije

Preventivne distribucije neće biti jer je procijenjeno da bi ih neki ljudi uzimali na svoju ruku. Jedna doza s dvije tablete košta oko osam kuna. Rok trajanja je pet godina, tako da se zalihe redovito obnavljaju. Njihova zaštita, kaže Beroš, traje maksimalno 24 sata i mora ih se uzeti tek nekoliko sati od samog incidenta, a štite samo od radioaktivnog joda, ne i od drugih radioaktivnih izotopa.

Za upotrebu joda, dodao je, potrebni su podaci o količini i vrsti radijacije, kao i meteorološki podaci, a o svim tim parametrima svakodnevno vode računa službe za zaštitu od radiološkog i nuklearnog zračenja.

"Na dnevnoj razini u nekoliko navrata mjeri se količina radijacije te će se jedino u skladu s tim podacima organizirati distribucija joda i to kanalima civilne zaštite", poručio je ministar nakon obilaska motela Plitvice, prihvatnog centra za izbjeglice iz Ukrajine.

Pročitajte više