KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Beroš: Nedopustivo je da se u bolnici ne dobije obrok na vrijeme

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

SABORSKI odbor za zdravstvo i socijalnu politiku dva je sata raspravljao o dugovima zdravstva prema veledrogerijama. Sjednica je sazvana na temelju zahtjeva jedne trećine članova Odbora zbog prestanka isporuke lijekova za 33 bolnice.

Na sjednici Odbora videolinkom su bili i ministar zdravstva Vili Beroš i ministar financija Zdravko Marić.

Nakon sjednice predsjednica Odbora Renata Sabljar-Dračevac rekla je da se 80 do 90 posto svih sredstava koje bolnice dobivaju - troši na plaće zaposlenika.

Diana Percač: Sastanak je bio konstruktivan

Predstavnici veledrogerija su rekli da je razgovor bio pozitivan, ali da će isporuka biti još neko vrijeme otežana, odnosno do rebalansa, koji će biti u studenome.

"Sastanak je bio konstruktivan, ne mogu reći o kojem se iznosu radi, ali isporuka lijekova će biti još neko vrijeme otežana, do rebalansa, a rebalans se očekuje u studenom", kazala je Diana Percač, predsjednica HUP-ove Koordinacije veledrogerija.

Marić: Za ovaj problem bit će ukupno plaćeno milijardu i 800 milijuna kuna

Ministar Zdravko Marić na početku je rekao kako se osjeća dobro, dobio je test i on je negativan.

"Nadam se da ću ostati negativan, a to želim i svim drugim građanima."

Što se sastanka tiče, kaže sljedeće: "Mislim da je protekao dobro. Ima turbulencija, ovisno o okolnostima. Svi se slažemo da je zdravstveni sustav bitan."

Marić je podsjetio da obveze prema veledrogerijama nisu jedine obveze, one ukupne prešle su sada već 10 milijardi kuna, a ključni izazov je da se generiraju nove - svaki mjesec dodatnih 220 milijuna kuna.

"Bilo bi dobro da su dugovi prema veledrogerijama jedini problem u zdravstvu. Niti su dugovi prema veledrogerijama jedini dugovi. I dalje govorimo da sustav ima 220 milijuna kuna mjesečno novih obveza. Rekli smo da ćemo učiniti sve da ne dođe do generiranja novih dugova", rekao je Marić.

"Opcija je i da se država zaduži, kao i neke druge izvedenice, jer država je učinila u javnim financijama iskorake da može o takvim stvarima razmišljati. Međutim, vladu zanima kako staviti financijski održiv sustav da se nove obveze ne generiraju.''

"Ne možemo ništa prije rebalansa"

Kaže kako prije rebalansa proračuna zakonski više nema prostora za plaćanje.

"Mi ne možemo ništa prije rebalansa, a u tom periodu moramo vidjeti kako da se nastavi opskrba", rekao je ministar.

"Izložili smo danas ono što smo započeli na prošlom sastanku. Govorimo o razdoblju od oko tri tjedna pred nama, a naša je ideja svesti rokove plaćanja na razuman rok i počistiti sve", rekao je Marić.

"Kroz rebalans će za Ministarstvo zdravstva biti osigurana 1 milijarda i 340 milijuna kuna te dodatnih 200 milijuna za HZZO-u za plaćanje lijekova ljekarnama, a to je ukupno milijarda i 840 milijuna kuna", rekao je Marić. 

Detalji o preraspodjeli novca unutar proračuna bit će poznati u četvrtak kada će se o rebalansu raspravljati na sjednici vlade, najavio je.

Cilj je, kazao je, rokove plaćanja svesti na 180 dana, a sve troškove iznad toga riješiti. Kazao je i kako je preduvjet za plaćanje unutar zakonom predviđenog roka od 60 dana moguće jedino ako nema generiranja novih dugova za što je nužno donijeti i mjere koje će to omogućiti.

Beroš: Virusa se ne bojim, ako ga dobijem, preboljet ću ga kao i većina

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako je negativan na koronu.

"Ja sam testiran jer sam u subotu bio na sastanku u vladi gdje je bilo pozitivnih. Za sada sam negativan, ali to nije garancija. Virusa se ne bojim, ako ga dobijem, preboljet ću ga kao većina", rekao je Beroš.

''Zasad još pojedine bolnice nisu iskazale nedostatak lijekova pa pretpostavljam da ih imaju dovoljno do rebalansa'', kazao je Beroš.

Komentirao je pismo liječnice iz KB Dubrave koje se pojavilo danas u javnosti. Potvrdio je da je poslao zdravstvenu inspekciju u bolnicu, ali izvješće još nije dobio. Rekao je kako je moguće da netko na vrijeme ne dobije obrok, što smatra neprihvatljivim.

"Nemam informaciju da je došlo do nestašice lijekova u KB Dubrava"

"Nakon što sam dobio informacije o pismu nazvao sam u Dubravu, rečeno mi je da je moguće da netko na vrijeme ne dobije obrok. Zato sam poslao inspekciju. KB Dubrava igra jako važnu ulogu u borbi s koronom. Ministarstvo radi na tome da se pomogne", rekao je Beroš i dodao kako nema informaciju da je u bolnici nestašica lijekova.

Što se tiče širenja virusa, upozorio je da smo neodgovornim ponašanjem pridonijeli rastu broja zaraženih, ali i da to nije svojstveno samo Hrvatskoj.

"Događa se ono što smo predvidjeli, sve što ide s hladnijim vremenom doprinosi širenju virusa. Mene kao ministra izrazito brine što raste broj hospitaliziranih, ali imamo planove, tu su sekundarni i tercijarni centri koji će se puniti po potrebi. Izazov neće biti smještaj bolesnika, nego zdravstveni djelatnici koji bi mogli nedostajati. Sami odlučujemo svojim odgovornim ili neodgovornim ponašanjem", istaknuo je ministar.

Ministarstvo zdravstva ne može odgovoriti na pitanje koliko košta najam Arene. 

"Kao što smo to i proljetos napravili, kada epidemije počinje jenjavati i broj zaraženih se ustabili na niskom broju, onda ćemo raspremiti Arenu", kazao je ministar.

Ukazao je i na nesrazmjer onoga koliko se ulaže u zdravstveni sustav i onoga koliko se pruža hrvatskim građanima.

"Zdravstveni sustavi poskupljuju na godišnjoj razini. Mora se pojačati punjenje zdravstvenog budžeta. Ovi problemi u zdravstvu traju desetljećima", ističe ministar Beroš.

Komentirao je smrt djevojke u Splitu:

"Ne mogu izlaziti u javnost s detaljima, ali da, imala je određenu problematiku respiratornu i kardiološku, koja je doprinijela ovom ishodu. Kada sagledavamo smrtnost sve to uzimamo u obzir. Detalje ne znam i nisam obaviješten o pismu njezine obitelji. Vjerujem da je struka rekla sve i da su se u Splitu ponašali sukladno procedurama. Toliko vam mogu reći u ovom trenutku", rekao je ministar.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više