Beroš o prepucavanju oko CT-a: Rekao sam pročitati, a ne očitati

Foto: Jurica Galoić/PIXSELL

MINISTAR zdravstva Vili Beroš odgovorio je na zahtjev Hrvatskog društva radiologa da pojasni svoju izjavu da mu "za nekog pacijenta treba dvije minute da očita CT", te koje je istaknulo da se ona može shvatiti i kao banalizacija uloge radiologa u suvremenoj medicini. Podsjetimo, u otvorenom se pismu Društvo radiologa osvrnulo na Beroševu izjavu o vremenskim normativima predloženim u novom Planu i programu mjera zdravstvene zaštite za pojedine preglede i medicinske postupke.

Reagirajući na kritike koje su na taj prijedlog uputile liječničke udruge, Beroš je u izjavi između ostalog iznio podatak o tome da mu kao iskusnom liječniku neurokirurgu za nekog pacijenta treba dvije minute da očita CT i dvije da ga pita kako se osjeća, ali da mu za drugog, kompleksnijeg pacijenta, treba 40 minuta.

Beroš: Iznova pojašnjavam ključnu razliku

Iz udruge su od ministra zatražili pojašnjenje te izjave istaknuvši da se njime mogu izbjeći neželjene posljedice izjave koja se nažalost u krajnjoj mjeri može shvatiti i kao banalizacija uloge radiologa u suvremenoj medicini.

Evo što im je Beroš odgovorio: "Tijekom jučerašnje konferencije za medije, nakon sjednice vlade, jasno sam demantirao napise određenih medija koji očito ne mogu ili ne žele razlikovati značenje glagola očitati i pročitati. Stoga, danas iznova pojašnjavam medijima ključnu razliku.

Očitanje nalaza obavlja specijalist radiolog za što je potrebno veći vremenski raspon. Samo čitanje napisanog nalaza u domeni je drugih specijalista - kliničara, u mom primjeru neurokirurga, za što je potrebno svega nekoliko minuta.

Stoga, molim medije koji su krivo prenijeli moju izjavu te zanemaruju moj jučerašnji demanti, objavu istog sukladno Zakonu o medijima. Posebno smatram nužnim ispravak netočnog navoda kako bi se u potpunosti otklonila banalizacija uloge specijalista radiologije ili bilo kojeg drugog djelatnika u zdravstvenom sustavu."

Iz udruge su pojasnili kako se izdaje kvalitetan nalaz

Radiolozi su nabrojali što je potrebno napraviti kako bi izdali kvalitetan nalaz, kojim se pacijentima može jamčiti kvalitetna zdravstvena zaštita.

"Pisanje nalaza CT-a mozga kao i drugih slikovnih pretraga zahtijeva prethodno proučavanje kliničke dokumentacije pacijenta, određivanje načina snimanja prema dijagnostičkom upitu koji postavlja liječnik/ica koji pacijenta/icu upućuje na snimanje, provjeru kvalitete dobivenih slika, analizu slika uz korištenje svih dostupnih programskih mogućnosti te potom i pisanje radiološkog nalaza", zaključili su u toj udruzi.

Pročitajte više