Beroš: U tijeku je prva faza reforme zdravstva

Foto: Robert Anic/PIXSELL

MINISTAR zdravstva Vili Beroš kazao je da je u tijeku prva faza reforme zdravstva. Reforma bi trebala donijeti novi način plaćanja zdravstvene zaštite uključivanjem elementa kvalitete, a kako se na nju čeka desetljećima, nekoliko mjeseci prije ili kasnije nije relevantno, rekao je. 

U tijeku je prva faza reforme zdravstva, do lipnja će biti pripremljene i u javnom savjetovanju izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, odgovorio je Beroš na saborskom 'aktualcu' zastupnici SDP-a Andreji Marić koja je upozorila na niz problema i neriješenih pitanja u zdravstvu.

Pojasnio je kako nakon promjene zakona slijedi druga faza promjene podzakonskih akata i prilagodba mreže javnozdravstvene službe. "Znam da ste nestrpljivi, no ove promjene čekaju više desetljeća i rok od nekoliko mjeseci nije relevantan", poručio je.

"Demografska katastrofa"

Najavio je kako će reforma donijeti novi način ugovaranja i plaćanja zdravstvene zaštite uključivanjem elementa kvalitete. "Dosad smo plaćali pružanje zdravstvene zaštite na neadekvatan način, dosad smo platili da netko radi, a odsad moramo početi plaćati kako će netko raditi", kazao je ministar zdravstva.

Marijan Pavliček (Hrvatski suverenisti) upozorio je na demografsku katastrofu u Hrvatskoj, na što je premijer Andrej Plenković rekao kako je to presudno pitanje za opstanak naroda, države i društva. Naveo je da će vlada dalje donositi mjere demografskog karaktera te posebno ulagati u vrtiće kako bi 91 posto djece predškolske dobi bilo uključeno u vrtiće.

Na upit Mišela Jakšića (SDP) o povratku Ine u hrvatske ruke Plenković je odgovorio da je vlada učinila sve što je moguće i ponudila realnu cijenu za udio Mola u Ini koja nije prošla. "Imamo dobru volju, našli bi i sredstva za to, međutim ne možete kupiti nešto ako vam taj drugi to ne želi prodati. A da platimo ono što netko hoće, a da to toliko realno ne vrijedi, to nećemo učiniti", kaže Plenković.

Pročitajte više