Berošu, odlazi

Foto: FaH

"NEMAM običaj napuštati nedovršeni posao", rekao je prije par mjeseci ministar zdravstva Vili Beroš odgovarajući na pitanje je li zbog niza afera njegova resora i njega samog spreman dati ostavku.

S obzirom na sve što je do sada napravio Beroš, a to je da se umjesto reformama bavio popravljanjem štete koju su počinili članovi njegove partije i moćnici, radio na neučinkovitom sustavu zdravstva koji danas vode većinom članovi HDZ-a, doveo do situacije da lijekova nema za najbolesnije, javno pozivao ljude da se u nesrećama pouzdaju u pozive moćnicima, a ne u sustav, lagao i zataškavao, omalovažavao i vrijeđao zdravstvene radnike, namještao cjepiva i poslove prijateljima i moćnicima, te s obzirom na to da je smrt kolege Vladimira Matijanića još jednom ukazala na činjenicu da sustav zdravstva ne funkcionira, već doslovno ubija, vrijeme je za upitati se na koji to zapravo "nedovršeni posao" misli aktualni HDZ-ov ministar zdravstva u vladi Andreja Plenkovića.

No krenimo redom.   

Beroš je odmah krenuo, kao pravi HDZ-ovac, s aferom oko nabavke

Vili Beroš imenovan je ministrom nakon što je, pritisnut nizom afera, od fotelje ministra morao odustati Milan Kujundžić. Beroš je stigao na samom početku korona-krize koja će obilježiti njegov mandat. 

Počelo je s aferom oko kupovine zaštitnih maski za lice vrijednih 18.9 milijuna kuna, i to od tek osnovane tvrtke Medical and Pharm Trading d.o.o., da bi vlada nakon medijskih napisa od tog posla odustala. 

Početkom korona-krize ukazivali smo da je situacija u zdravstvu kritična, nije bila osigurana zaštitna oprema, dio liječnika unutar sustava nije bio educiran niti su sustavno dobivali točne informacije. Beroš je tada na redovnim konferencijama za novinare govorio o savršenoj organizaciji unutar hrvatskog zdravstvenog sustava te odbijao svaku kritiku ili sugestiju. Štoviše, liječnici koji su primjerice upozoravali na nedostatak zaštitne opreme dobili su opomene pred otkaz.

Doveden je za kontrolu štete 

Sustav se raspadao tih dana, a dolazilo je i do otkazivanje terapija onkološkim bolesnicima u Zagrebu, i to posebno nakon prvog potresa 22. ožujka 2020. godine. Beroš je tada svojim medijskim nastupima umrtvljivao javnost. 

Beroš je zaslužan i za komunikacijski kaos, pa su tako on i njegovo ministarstvo prvo govorili da su zaštitne maske korisne, drugi put da nisu, pa onda opet da jesu... Sve gafove, propuste te očigledno katastrofalno stanje u zdravstvu Beroš je rješavao preko medija, polirajući svoju sliku bezgrešnog i kompetentnog dužnosnika. Uostalom, vlada je organizirala i sastanak s novinarima, na kojem nisu bili predstavnici Indexa, a na njemu je objašnjavala kako treba izvještavati o korona-krizi. 

Već u tim prvim mjesecima Beroševe vladavine bilo je jasno kako on neće biti ministar koji će donijeti nužnu promjenu u zdravstveni sustav ili reforme, već je doveden kao onaj koji će raditi kontrolu štete, a sve u korist bolje političke pozicije HDZ-a. A šteta je bilo sve više. 

Smrti 18 starijih osoba u Domu za koje nitko nije odgovarao 

Berošu se prvi put ozbiljno zatresla fotelja kada je korona ušla u Dom za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici u Splitu. Umrlo je 18 osoba. Na čelu Doma bili su HDZ-ovci, kao i na čelu tog cijelog sustava. Sumnjalo se na nesavjesno liječenje u Domu koji je vodio Ivan Škaričić, profesor povijesti, bivši omiški gradonačelnik i, dakako, član HDZ-a, no Beroševa istraga pokazala je suprotno. 

Beroševo povjerenstvo tada je utvrdilo da je za smrti kriv - virus. O propustima u sustavu, poput neisporuke zaštitne opreme radnicima Doma, koji su, prema svemu sudeći, omogućili ulazak covida-19 u splitski dom, nije bilo govora. Berošu je bilo bitno održati sliku sustava koji savršeno funkcionira. 

Medijska mašinerija radila je tih dana punom parom, a Beroš je ubrzo postao uzdanica HDZ-a, koji ga je gurao u prve redove u predizbornoj kampanji. Beroš s druge strane nije radio ništa nego sanirao kako svoju tako i HDZ-ove greške. 

Plenković i HDZ zahvalni su Berošu

Sjećate se kada je trebalo naći opravdanje za premijera Andreja Plenkovića, koji se fotografirao sa zaraženim Novakom Đokovićem? Prema tadašnjim pravilima Plenković je trebao otići u samoizolaciju, no nije. 

"Epidemiolozi će u slučaju premijera, baš kao i u slučaju svakog drugog građanina Hrvatske, proučiti situaciju i odrediti eventualne adekvatne mjere", objašnjavao je Beroš, da bi na kraju ispalo da Plenković, koji je bio usred kampanje, ne mora ništa poduzeti. 

U samoj kampanji odjednom su suspendirani maske, socijalna distanca i izbjegavanje okupljanja. Sve je to Beroš maknuo u stranu dok ne prođu izbori. A izbori su prošli dobro. HDZ je dobio vlast, a Beroš je dobio 35.678 preferencijalnih glasova, odnosno 45.47% svih glasova liste u desetoj izbornoj jedinici. Bilo je to više i od Plenkovića. 

U razgovoru o korupciji pozvao se na stranačku stegu

Hrvatska se borila s nestašicom lijekova u jeku krize s neplaćanjem veledrogerijama, a Beroš, ne poštujući vlastitu mjeru distanciranja, naslikavao se s Ninom Badrić.

Beroš je i dalje strpljivo radio na saniranju bilo kakve štete. Svoj posao u slučaju Dijane Zadravec odradio je sjajno. Plenković je bio skoro neokrznut u tom bizarnom slučaju hrvatskog zdravstva. Sjećate se razgovora Beroša sa Zadravec u kojem se ministar zdravstva poziva na stranačku stegu dok mu ona objašnjava detalje koruptivnog natječaja za KBC Sestre milosrdnice? 

Gotovo svakog dana stizale su vijesti iz hrvatskog zdravstva koje su ukazivale na kolaps sustava. Poput one da je baš splitski KBC čak dva puta, u vrlo kratkom vremenu, uspio zamijeniti identitete vlastitih pacijenata. Sjećate se kako je nesuđeni HDZ-ov kandidat za gradonačelnika, ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović, ponudio ostavku? 

Ravnatelj KBC-a Split dao je ostavku zbog niza propusta, Beroš ga vratio 

"Ovisno o nalazu ćemo odlučiti o razrješenju ravnatelja KBC-a", rekao je Beroš tada, dodavši da Meštrović nije podnio neopozivu ostavku, već samo zahtjev za razrješenjem. Da bismo ubrzali priču, reći ćemo da je Meštrović i danas ravnatelj KBC-a koji ovih dana objašnjava policiji i DORH-u propuste u slučaju smrti našeg novinara Vladimira Matijanića. 

U skladu s tradicijom HDZ-a, Beroš je i sam skupljao vlastite koruptivne afere. Ministarstvo zdravstva Vilija Beroša isplatilo je u 2020. godini više od 1.1 milijun kuna PR tvrtki Media Val po stavci "informatizacija zdravstvenog sustava" a da PR agencija nije izabrana javnim natječajem, pisale su Index Istrage u veljači prošle godine. 

Riječ je o uređivanju službenog vladinog portala koronavirus.hr, koji je počeo s radom 17. ožujka prošle godine. Iz ureda ministra Beroša pravdali su se kako su od kolega u Ministarstvu gospodarstva te od tijela državne uprave za pitanja javne nabave dobili dozvolu da izravno sklope sporazum s PR tvrtkom bez natječaja.

Cjepivo su u početku, preko reda, primali moćnici

Provjerili smo stavku zakona na koju se pozivaju i čini se da to obrazloženje baš i ne stoji. Da Beroševi odgovor i obrazloženje baš i ne stoje, često se ponavljalo u njegovom mandatu. No to je tek bio početak kaosa koji se nastavio kada je u Hrvatsku stiglo cjepivo.

Konkretno, stiglo je premalo cjepiva za ugrožene skupine, no Berošev sustav pobrinuo se za članove njegove stranke, njihove obitelji, direktore velikih tvrtki i druge, po parametrima HDZ-a, zaslužne građane.

Za svakog moćnika koji se cijepio preko reda Beroševo ministarstvo našlo je izgovor, a kada nije bilo izgovora, izvlačio se na "moralnu odgovornost", zbog koje nije stradao ama baš nitko. Štoviše, jedan od onih koji su se tada cijepili preko reda današnji je ministar Marko Primorac.

Slom sustava Cijepise

Dok se zdravstvo pred očima svih raspadalo jer više nije bilo lijekova za najteže pacijente, Beroš se borio s vlastitim aferama. Zbog afere s platformom Cijepise počela je istraga, a ispituju se odnosi ministra Beroša i Vinka Kojundžića, njegova omiljena informatičara. 

Ministarstvo zdravstva potvrdilo je da je platformu koristilo tek nekoliko županija te su s nje od gotovo 198.274 prijavljena na cijepljenje pozvale mizernih 5358 ljudi. Elementarna matematika kaže da je 2.7 posto građana koji su interes za cijepljenje iskazali na platformi Cijepise dobilo poziv za cijepljenje samo zato što su se prijavili na platformu.

Usporedbe radi, više od 40.000 ljudi koji su bili prijavljeni na platformu, ali su se ujedno prijavili i svojim obiteljskim liječnicima, dobilo je poziv samo zato što su se prijavili svojim liječnicima, a ne zato što su bili prijavljeni na Cijepise.

Beroševe laži u slučaju Čavajda

Beroš je u konstantnom sukobu s obiteljskim liječnicima, a u vrijeme najžešćih sukoba Beroš i liječnica Nataša Ban Toskić otvoreno su se svađali putem medija. Stvar je došla do toga da je Beroš Nataši Ban Toskić odgovarao s presice Nacionalnog stožera civilne zaštite. U posljednje vrijeme Beroš ih optužuje da - nemaju dovoljno empatije.

Isto tako, kao nikada do sada, upravo u Beroševom mandatu postalo je jasno da se u javnim zdravstvenim ustanovama kadrovira isključivo na temelju stranačke iskaznice i političke podobnosti.  

No nije tu kraj. Sjećate se slučaja trudnice Mirele Čavajde, kojoj nisu htjeli prekinuti trudnoću iako joj je rečeno da beba ima golem tumor zbog kojeg će ili umrijeti ili biti biljka? Beroš se tada branio i lažima. 

"Zašto Mirela Čavajda mene nije zvala?"

Beroš je rekao da je Mirela Čavajda dobila psihološku pomoć na Svetom Duhu, što nije bila istina. Rekao je i da nerođena beba nema hidrocefalus iako se u nalazima navodio hidrocefalus, pa i notornu laž da je Čavajda svoje pravo mogla dobiti u svakoj bolnici u Hrvatskoj, kao i da nije trebala odvjetnicu za ostvarivanje tog prava.

"Da se trudnica javila meni ili Ministarstvu, ubrzali bismo tu proceduru", antologijska je izjava ministra Beroša kojom je zapravo već tada, u slučaju Čavajda, priznao potpuni slom zdravstvenog sustava. Kako prolaze oni koji nemaju ili ne žele koristiti kontakte moćnika, saznali smo vrlo brzo.  

Matijanić nije dobio lijek 

U slučaju smrti našeg kolege Vladimira Matijanića, osim činjenice da zdravstveni sustav u Hrvatskoj ne funkcionira, shvatili smo i kako je Beroš lagao da bi izbjegao vlastitu odgovornost u ovom slučaju, a to je odgovornost za nedostatak lijekova. 

Matijanićeva životna partnerica Andrea Topić napisala je da su Matijaniću u KBC-u Split rekli da je trenutno nestašica lijeka koji daju teškim bolesnicima da izbjegnu teške komplikacije covida.

"Da taj lijek nema KBC Split ni Klinika za infektivne bolesti Fran Mihaljević, ali da ga imaju da bi ga možda dali njemu jer je imunološki bolesnik i ima kovid, i da je bila nedavno onkološka pacijentica i da ga ni njoj nisu mogli dati jer ga nema. Tražio je da kažu kako se lijek zove da ga sami potražimo, rekli su da nije važno jer ga nigdje nema. Zvao je neke ljude koje zna i saznao da ga možda ima u OB Dubrovnik, preslab je bio za put do dolje, predložila sam mu da ja nazovem ravnatelja bolnice, rekao mi je da nipošto to ne činim, da nema šanse, da neće tako. Nismo uspjeli doći do tog lijeka", napisala je u statusu Topić objašnjavajući što se događalo 2. kolovoza, dva dana prije nego što je Matijanić umro.

Beroševe laži se gomilaju

Iz Beroševog ministarstva u subotu, dan nakon Matijanićeve smrti, odgovorili su da je u tijeku nabava lijekova Remdesivir i Paxlovid putem EK. Dva dana nakon tog odgovora iz istog Ministarstva zdravstva odgovorili su kako je provedena kontrola u svih 26 bolnica te da ima dovoljno lijekova za sve sadašnje potrebe!? 

Ispostavilo se da je Beroš opet lagao. Bolnički liječnici objavili su jučer kako Hrvatska ima zalihe Remdesivira samo za 80 pacijenata, dok se u bolnicama liječi 613 covid-pacijenata. Naveli su i da su neke bolnice tijekom srpnja zatražile od Ministarstva dostavu Remdesivira te da ih je Ministarstvo obavijestilo da lijeka nema.

Paxlovid, lijek koji je u veljači ove godine Ministarstvo zdravstva označilo kao obavezan u liječenju covida, u Hrvatsku nikada nije ni došao. No Beroš se na to nije obazirao. On je tu ionako za kontrolu štete, a štete je sve više. Štete sa smrtnim posljedicama. 

Hrvatska, nemojmo zaboraviti, bilježi jednu od najviših stopa smrtnosti izazvane koronavirusom.

Vlada: Hrvatski zdravstveni sustav otporan i učinkovit

No sve ovo gore napisano, ako pitate Plenkovića i članove HDZ-a, nije istina. Vlada je naime nedavno, prilikom glasanja o povjerenju ministru Berošu, sve jasno rekla: kritike na Berošev rad su neutemeljene i neosnovane. 

"Hrvatski zdravstveni sustav otporan i učinkovit", stoji u zaključku vlade, koja je navela borbu s pandemijom i reformske mjere kao najveće uspjehe svog ministra.

Pročitajte više