Bertie Ahern: Nastavljaju se napori za nastavak mirovnog procesa

IRSKI premijer Bertie Ahern u utorak je novinarima kazao kako se nastavljaju napori čija je svrha omogućiti nastavak mirovnog procesa, dodavši kako objašnjenja što ih je u ponedjeljak navečer iznijela IRA ne zadovoljavaju ni London ni Dublin. 

"Tony Blair i ja oko ponoći smo zaključili raspravu" o pojašnjenjima što ih je dala IRA u svojoj poruci od nedjelje, kazao je premijer. "Donijeli smo zaključak koji predstavlja naše stajalište. Nismo zadovoljni", kazao je.

On je objasnio kako su sjevernoirske stranke u utorak ujutro obaviještene o situaciji te da se nada kako će "tijekom jutra biti izneseno njihovo stajalište o problemu".

Irska Republikanska Armija (IRA) uputila je u nedjelju vladama u Londonu i Dublinu priopćenje koje sažima njihova stajališta o nedavnom razvoju mirovnog procesa. U priopćenju se također navodi i moguće obnavljanje kontakata s povjerenstvom za razoružavanje na čijem je čelu kanadski general John de Chastelain. IRA je u listopadu prošle godine prekinula kontakte s povjerenstvom zaduženim za predaju njezinog arsenala oružja.

(Hina) mh dj

Pročitajte više