Besplatni softver iz Microsofta

MICROSOFT će uskoro ponuditi besplatne kopije vlastitog uredskog softvera. Naime, najavili su kako će u za par mjeseci napraviti kopije programskog paketa Works koje će se financirati ugrađenim reklamama.

Program neće biti moguće pokrenuti u internet pregledniku, ali će biti instaliran na osobno računalo, a troškovi će biti pokriveni reklamama koje će se prikazivati za vrijeme korištenja programa, javlja BBC.

To je očit pokušaj borbe Microsofta s rastućim brojem konkurenata koji nude internet verzije vlastitih popularnih uredskih programa.

Microsoft je izjavio da će servis biti dostupan zajedno s novom inačicom njihovog softvera Works (Version 9.0) čije je lansiranje najavljeno za kraj tekuće godine.
Programi za obradu teksta i proračunskih tablica trebale bi biti okosnica paketa.

Besplatna inačica imati će zalihe reklama koje će prikazivati korisnicima dok rade na tekstu ili proračunskoj tablici. Te će zalihe biti osvježene svaki puta kada se računalo spoji na internet.

Kompanija je najavila da će pokusni period trajati do sredine 2008. godine, a cilj mu je utvrditi može li se reklamama skupiti dovoljan novac za održavanje servisa. Uobičajena cijena paketa MS Works u SAD-u je 39.99 dolara.

Konkurencija ponuđača uredskog softvera se pooštrila, pa tako Sun već duže vrijeme nudi svoj Open Office paket, a ima i mnogo besplatnih online paketa poput Zoho i Ajax 13. Jedan od najvećih konkurenata je Google-ov servis Docs and Spreadsheets koji omogućuje korisnicima obradu dokumenata i proračunskih tablica na internetu.

M.S.

Pročitajte više