"Bespravni graditelji" tuže ministrice i prijete štrajkom glađu

PREDIZBORNA ofenziva udruge, stranke i interesne skupine poznate pod nazivom "Bespravni graditelji" iz Rogoznice kulminirala je kaznenom prijavom protiv dviju ministrica - Marine Matulović Dropulić i Jadranke Kosor, te najavom štrajka glađu do smrti ako im se kuće ne legaliziraju.

"Posjedujemo rješenje, odnosno sanacijski razvojni plan za 2 500 nelegalno sagrađenih objekata koji je izradila struka, ministrice su bile na sastancima i svi su to prihvatili, ali rokovi prolaze. Rješenje nije usvojeno, prostorni planovi nisu doneseni i zato smo spremni štrajkati do smrti", rekao je Ivan Nikolić, nositelj Nezavisne liste koja nakon sudjeluje u novoj rogozničkoj vlasti. Udruga za razvoj Rogoznice i Nezavisna lista, ministrice su prijavili Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku.

Kosor je prijavljena jer ju je premijer Ivo Sanader odredio za koordinatoricu u dogovoru sa bespravnim graditeljima, među kojima ima velik broj branitelja. Prijavili su i šibensko-kninskog župana Gorana Pauka, ravnatelja Zavoda za prostorno planiranje Šibensko-kninske županije Damira Lučeva, predsjednika županijskog HDZ-a Ante Kulušića i rogozničkog poduzetnika Franje Pašalića.

Boje se "proglašavanja pašnjaka" na mjestu gdje su im kuće

Stupanjem na snagu novog Zakona o prostornom uređenju i gradnji cijelo rogozničko područje na kojem se nalaze njihove kuće bi moglo biti "proglašeno pašnjakom", kazali su članovi Udruge na današnjoj konferenciji za novinare.

"Upravo to nekima odgovara jer će jeftino kupiti atraktivna zemljišta, pa će kasnije to područje opet prenamijeniti u građevinsko", kažu.

Štrajk glađu, najavljuju, započet će u Zagrebu u ponedjeljak u 12 sati pred zgradom Ministarstva branitelja, obitelji i međugeneracijske solidarnosti, trajat će "sve dok se ne legaliziraju njihove kuće ili dok ne umru od gladi".

A.B.
Foto: H.P.

Pročitajte više