Besramno bogati Gadafi: "Osamdeset milijardi dolara je smiješno mala cifra"

LIBIJA je od 1969. prodajom nafte i zemnog plina zaradila tri tisuće milijardi dolara. "Pola toga novca završilo je na privatnim računima Moamera Gadafija i njegovih sinova", tvrdi za Guardian libijski odvjetnik s Međunarodnog suda u Haagu Alhadi Schallouf. U svim procjenama bogatstva libijskog diktatora, tvrdi, barata se pogrešnim brojkama. "Tvrdnje da posjeduje 82 milijarde dolara su pogrešne, taj podatak je iz devedesetih i suma je daleko veća", tvrdi Schallouf.

Guardian procjenjuje da Gadafi na tajnim računima u Dubaiju, zaljevskim zemljama i Jugoistočnoj Aziji sklonio najveći iznos svoga "beskonačnog bogatstva", no točan odgovor gdje je točno novac od državne prodaje nafte, ne nude ni mediji ni libijska oporba u egzilu.

"Osobno je imenovao državne službenike, šef Centralne banke Farhat Kaddari mu je potpuno lojalan i nitko ga ne smije pitati što radi s državnim novcem. On kontrolira cjelokupno državno vlasništvo i određuje što i koliko će se kome dati", kaže libijski analitičar Assanoussi Albseikri.

Osim brojne vojske i tajnih službi, špekulira se da Gadafi od naftnih milijardi financira i strane terorističke grupe, piše Deutsche Welle. Poznato je da je pomagao IRA-i i terorističkim skupinama u Čadu i Italiji. Gadafi je 2006. osnovao Libyan Investment Authority (LIA), državni fond s više od 60 milijardi dolara uloženih u strane tvrtke, od medija i banaka, do sportskih klubova i automobilske industrije. LIA, kako procjenjuje Financial Times, posjeduje 7,5 posto talijanskog bankarskog sektora, isto toliko postotaka nogometnog kluba Juventus i 2, 6 posto Fiata.

Vlada Velike Britanije zamrzla je imovinu šire obitelji Gadafi, Moamera, četiriju sinova i kćerke. Times je objavio da je Gadafi nedavno jednom privatnom upravitelju imovinom povjerio tri milijarde funti.

Pročitajte više