Betlehem Božić čeka izoliran golemim betonskim zidom

HODOČASNICI koji će za Božić htjeti proći drevnim putem između Jeruzalema i Betlehema naći će se u slijepoj ulici kad naiđu na betonski zid i metalna vrata čiji ključ drži izraelska vojska.

Prašnjavi put do Isusovog rodnog grada od biblijskih je vremena ulaz u Betlehem, a vjerojatno su njime prošli i Josip i Marija. No danas on vodi u mjesto koje gradonačelnik Betlehema naziva "najvećim zatvorom na svijetu".

Na sjecištu 8 metara visokog zida i puta je novi vojni prijelaz na kojem će ovog Božića hodočasnici i mjesni kršćani prvi put morati proći kroz detektore metala kako bi ušli u Betlehem.

"Da su Josip i Marija danas ovdje, prošli bi kroz kontrolnu točku baš kao i svi drugi", rekla je časna sestra Erica nakon prolaska kroz detektor.

Ovo će biti prvi Božić koji Betlehem očekuje odvojen od susjednog Jeruzalema zidom koji je Izrael podigao kako bi, prema vlastitim tvrdnjama, spriječio palestinske bombaše samoubojice u ulasku na izraelski teritorij.

Gospodarstvo Betlehema i cijele okolice ovisi o turizmu, pa je stoga u dubokoj recesiji već pet godina, od početka palestinske pobune, iako je ove godine turizam pokazao znakove laganog oporavka.

Pročitajte više