Bez odobrenja banke nemoguće proći tehnički pregled!?

PREMA svemu sudeći, banke koje imaju sve više problema s naplatom kredita, odlučile su ucjenama spriječiti neuredne platiše da registriraju svoje automobile kupljene na kredit.

Kako piše Novi list, nova direktiva koja je stigla u stanice za tehnički pregled vozila, s napomenom MUP-a, HAK-a i Centra za vozila, traži da se  odbije registriracija automobila kupljenih na kredit bez potvrde iz banke da se vozilo uredno otplaćuje.

Iz stanica za tehnički pregled vozila ovu direktivu komentirali su na sljedeći način: "Banke se žale da ljudi sve lošije otplaćuju kredite. Prije se registracija mogla napraviti samo temeljem kopije knjižice vozila, a po novom inzistiramo da ta kopija bude ovjerena u banci i ne starija od 30 dana. Tek na temelju takve ili slične potvrde koju izdaje banka možemo izvršiti registraciju."

Ovakva bi procedura primorala vlasnike koji su svoja vozila kupili na kredit da prije tehničkog pregleda nakon kojeg registriraju automobil, posjete banku koja bi im izdala potrebnu dokumentaciju, ali i značila da bi u protivnom mogli biti spriječeni da svoj automobil registriraju i tako se njim legalno služe.

"Nigdje se u pripadajućim pravilnicima ne spominje potvrda banke o plaćanju kredita, niti je to pravno utemeljeno. Ugovorni odnos između banke i korisnika kredita nema nikakve veze s registracijom automobila te je ucjenjivati jedan ugovorni odnos drugim - protuzakonito", izjavio je dr. Marijan Ćurković, predsjednik Hrvatskog ureda za osiguranje.

"Očito da su banke svoj problem neplaćanja kredita prenijele na javne službe i građane što je aspolutno nedopustivo." - dodao je Ćurković.

Očito je da će novi trend zaštite banaka biti ucjena svojih neplatiša, no banke bi se trebale same nositi s rizikom koji nosi posuđivanje novca. Ako je banka krivo procijenila osobu kojoj je odobrila kredit, odgovornost bi trebala snositi sama, a ne "lopticu prebacivati" na MUP ili HAK-ove stanice za tehnički pregled.

Pročitajte više