Bezinović: Obavezna državna matura najranije od 2008.

PRIPREME projekta državne mature, koja bi mogla postati obavezna najranije 2008., odvijaju se po planu, izjavio je danas voditelj tog projekta Petar Bezinović. Bezinović, znanstvenik Instituta za društvena istraživanja, općenito je, kaže, zadovoljan dosadašnjim tijekom oko državne mature naglasivši da je ona samo dio ispitivanja uspješnosti školskog sustava. pa ne vidim potrebu za strah i žurbu

To je jedan glomazan proces koji se treba postupno uvoditi i usklađivati u nizu detalja. Na njega se trebaju naviknuti učenici, nastavnici i ljudi koji ga razvijaju, i ništa se neće događati iznenada i bez pripreme, kazao je za Hinu Bezinović.

Izrazio je zadovoljstvo dobrim prijemom informacija o državnoj maturi u srednjim školama, i čuđenje što se o tome u medijima zna govoriti uz podizanje temperature.

Upravo završavam prijedlog projekta koji objedinjuje dosadašnja znanja i iskustva, te u 16 faza vrlo detaljno razrađuje naredni tijek projekta. Važno je reći da uglavnom zadržava većinu do sada predviđenih rokova. Njega ću ovih dana predložiti ministru Draganu Primorcu, kazao je Bezinović.

Predviđeno je da ministar na jesen donese odluku o imenovanju nacionalnog povjerenstva za državnu maturu.

Sabor je u travnju raspravio u prvom čitanju Zakon?o osnivanju nacionalnog ispitnog centra obrazovanja i na jesen očekujemo drugo čitanje toga zakona.

Priprema mature u školama trebala bi početi 2005. godine, u narednoj godini bi se u širem opsegu nastavilo testiranje logistike, a godine 2007. u svim srednjim školama bi se mogla uvesti državna matura kao pokus. Najranije, državna matura bi tek 2008. mogla imati ulogu zamjene prijamnih ispita, kazao je Bezinović.

(Hina) xiluc yaz

Pročitajte više