Bianca Jagger dobitnica alternativnog Nobela

AKTIVISTICA za socijalna prava Bianca Jagger, argentinski znanstvenik Raul Montenegro i ruska dobrotvorna udruga Memorial dobitnici su nagrade Right Livelihood Award za 2004., objavljeno je u ponedjeljak u južnoindijskom gradu Hyderabadu.

Žiri nagrade, koju nazivaju alternativni Nobel, prvi se put sastao izvan Švedske te objavio da će novčanu nagradu podijeliti Jagger, Montenegro i udruga Memorial.

Nagrada, koju je 1980. godine utemeljio švedsko-njemački filatelist i bivši član Europskog parlamenta Jakob von Uexkull, priznanje je osobama i organizacijama "koje nude praktične i uzorite odgovore na najveće izazove s kojima se danas suočavamo", objavio je žiri.

Obično se Right Livelihood Award dodjeljuje osobama i organizacijama koje rade na očuvanju okoliša, održivom razvoju, ljudskim pravima, zdravstvu, obrazovanju i zauzimanju za mir.

Jagger, rođena 1945., u Nikaragvi, bori se za ljudska prava, socijalnu i gospodarsku pravdu diljem svijeta i u tom je svojstvu bila dio tima zaduženog za utvrđivanje činjenica tijekom rata u Bosni i Hercegovini, Hondurasu, El Salvadoru, Brazilu, Kosovu, Zambiji, Afganistanu, Iraku, Indiji, Pakistanu. Kao aktivni borac protiv ratnih zločina počinjenih u BiH spasila je 22 djece iz ratom zahvaćenih područja.

U obrazloženju je žiri istaknuo da je Bianca Jagger, bivša supruga frontmana Rolling Stonesa Micka Jaggera, pokazala kako "slavu iskoristiti za dobrobit eksploatiranih i defavoriziranih".

Ruska udruga Memorial nagrađena je za svoj rad u Rusiji i susjednim zemljama na dokumentiranju kršenja ljudskih prava i zaštita građanskih sloboda. Članovi udruge su "u teškim uvjetima i s velikom osobnom hrabrošću pokazali da se povijest treba zabilježiti (...)", stoji u obrazloženju.
Argentinac Raul Montenegro pokazao je što angažirani znanstvenik može učiniti kako bi podigao ekološku svijest i sprječavao uništavanje okoliša, obrazložio je žiri. Montenegro, profesor evolutivne biologije na Sveučilištu u Cordobi utemeljio je Zakladu za zaštitu okoliša protiv nuklearnih aktivnosti, onečišćenja okoliša i predano radio na zaštiti izvora voda, zaštiti šuma i bioraznolikosti; inicijator je nekih zakona o zaštiti okoliša.

Počasnu nagradu dobit će Swami Agnivesh, vodeći hinudski socijalni reformator te Asgar Ali Engineer, muslimanski reformator i aktivist.

Nagrade će dobitnicima biti uručene u Stockholmu 8. prosinca.

Pročitajte više