IZBORI U SAD-U

Ima li istine u optužbi da je Biden pedofil, koju šire i mnogi polupismeni Hrvati?

Screenshot: CBS News

JOE BIDEN, kandidat Demokratske stranke za predsjednika SAD-a, meta je brojnih dezinformacija, neosnovanih glasina i nebuloza na društvenim mrežama - i to ne samo u Americi nego i u Hrvatskoj. 

Ispod praktički svakog Indexovog članka na temu Bidena tako se mogu naći komentari u kojima se tvrdi da je Biden senilan ili da je pedofil.

 

"O tome kako Biden pipka djecu ni jednu riječ niste napisali"

"Štite pedofile, sramota. O tome kako Biden pipka djecu ni jednu riječ niste napisali, imate mali milijun videa. Sramota", napisao je tako jedan komentator ispod članka koji se uopće ne bavi Bidenom, nego prvom damom Melanijom Trump. 

"Pedofilčina biden je opet popušio. imbex na aparatima", komentar je ispod jednog članka o debati između Bidena i američkog predsjednika Donalda Trumpa održanoj u utorak navečer. 

"Joe Biden, govnar koji nema odgovore na postavljena pitanja i izbjegava ih. Priča samo ono što mu je rečeno. Ovo nije debata, jer u debati se odgovara na postavljena pitanja. Trump će ga odvaliti u sljedeće dvije debate! Pedofilčina i teški krimos kaže POTUSu da začepi!? Kulturno, ono pravo "BLM & ANTIFA like", koji i jesu njegovi birači!", još je jedan takav komentar.

Donald Trump mlađi se "našalio" da je Biden pedofil

A fotografije i snimke na kojima Biden ljubi, grli, miluje po glavi i licu ili šapuće na uho djevojčicama, alii odraslim, pa i starijim ženama šire se društvenim mrežama praktički otkad je ovaj bivši senator i Obamin potpredsjednik ušao u izbornu utrku. Zbog toga je među američkim desničarima i pristašama njegovog protukandidata dobio i nadimak "Jezivi Ujak Joe" (Creepy Uncle Joe). Drugi ga, ponovimo, otvoreno nazivaju pedofilom.

>>Analiza debate: Trumpova karikatura Bidena kao "Pospanog Joea" pokazala se kao mit

Baš kao i neutemeljenu teoriju da Biden pati od demencije i da njegova stranka i mediji to prikrivaju, i ovu optužbu o pedofiliji promovirali su Trumpovi saveznici, pa čak i članovi njegove obitelji. Tako je Donald Trump mlađi prije nekoliko mjeseci na Instagramu objavio mem u kojem Biden aligatora pozdravlja riječima "see you later, alligator", a ovaj mu odgovara "in a while, pedophile". 

Objava do danas nije uklonjena, a Trump mlađi se kasnije pravdao da se samo šalio, ali na Twitteru je opet optužio Bidena za "neželjeno diranje", uz fotografije s takvim primjerima. 

Sumanutim teoretičarima zavjera svi su pedofili - od Toma Hanksa do Bidena

Optužbe za pedofiliju i dječju prostituciju postale su posebno popularne s vjerojatno najluđom teorijom zavjere ikad smišljenom, onom o QAnonu, prema kojoj svijetom upravlja kabala sotonističkih pedofila i kanibala koji kuju zavjeru protiv Trumpa još od vremena kad je bio samo kandidat, dok u isto vrijeme vode međunarodni lanac trgovine djecom kao seksualnim robljem. Od poremećenih optužbi za pedofiliju nije se tako izvukao ni glumac Tom Hanks, i to samo zato što je pozvao ljude da nose maske.

>>Sad i Toma Hanksa optužuju da je pedofil - zato što je pozvao ljude da nose maske

>>Najluđa teorija zavjera dosad smišljena: Što je točno QAnon?

A kako to obično biva s ovakvim dezinformacijama, uz autentične slike i snimke počele su se pojavljivati i one digitalno editirane i montirane - ili naprosto one koje su potpuno izvučene iz konteksta. Dokle idu bezobrazluk i bezobzirnost u širenju ovakvih sadržaja najbolje pokazuje objava na Facebooku iz veljače prošle godine, koja je podijeljena 18 tisuća puta.

Fotografiju na kojoj Biden tješi svog unuka na sprovodu njegovog oca proglasili pedofilijom

Uz fotografiju na kojoj Biden drži dječaka za lice i govori mu nešto na uho, korisnik Paul Sinchuk napisao je: "Bezbrojne neugodne fotografije Joea Bidena, ali nijedna me nije uznemirila više nego ova."

Objavljuje Paul SinchukNedjelja, 17. veljače 2019.

Samo što je riječ o Bidenovom unuku Hunteru i što je fotografija snimljena na sprovodu Bidenovog sina i Hunterovog oca Beaua Bidena, koji je umro od raka mozga u lipnju 2015. Na sličnim fotografijama koje se koriste kao "dokaz" da je Biden pedofil Biden također ljubi svog unuka i unuku.

Facebook i druge društvene mreže u posljednje su vrijeme počele agresivnije suzbijati dezinformacije i teorije zavjera, pa tako i ovu o Bidenu "pedofilu". 

Nema nikakvih dokaza da je Biden seksualno zlostavljao djecu

No ima li, osim ovih bizarnih snimki i fotografija, ikakvih dokaza da je Biden ikad seksualno napastovao ili zlostavljao djecu?

Stranica za provjeru činjenica PolitiFact piše da, iako je istražila arhivu vijesti Googlea i arhivu stranice za pretragu pravnih materijala Neixs o više od 40 godina Bidenove političke karijere, nije pronašla nikakve vijesti, službene optužbe, žalbe, prijave ili istrage koje bi ga dovele u vezu s pedofilijom ili ikakvim seksualnim zločinima nad djecom.

Posebno je zanimljivo što je konzervativni kolumnist Richard Armande Mills iskoristio fotografiju na kojoj Biden drži mušku bebu zajedno s njegovom majkom, bivšom kongresnicom u Kongresu Minnesote Carly Melin, iz 2014.

Mills je uz fotografiju komentirao da je Biden "otvoreni seksualni predator". 

Desničar podijelio fotku s Bidenom i bebom, javila se majka i poklopila ga

"Gospodine, ja vas ne poznajem. Tvitali ste više fotografija mog malenog sina u uznemirujućem, iskonstruiranom pokušaju da progurate svoju političku poziciju. Izbrišite sve tvitove koji uključuju mog sina. Prijavila sam vaše ponašanje Twitteru. Hvala vam", odgovorila je na njegovu objavu majka bebe sa slike. 

A iako nam neki čitatelji, uvjereni da je Biden pedofil, u komentarima predbacuju da izbjegavamo pisati o njegovom "pipkanju djece", o toj smo temi već pisali prošle godine, kada su u fokus javnosti ponovno došle snimke na kojima Biden, tadašnji potpredsjednik Baracka Obame, izražava zabrinjavajuću, pa i pomalo uznemirujuću prisnost prema djevojčicama, ali i prema odraslim ženama. 

Nekoliko žena prozvalo ga za neprimjereno, ali ne i seksualno diranje

Nekoliko žena ga je zbog toga tada i javno optužilo za neprimjereno diranje, naglašavajući ipak da to diranje nije bilo seksualne prirode. 

"Vrlo iznenada, osjetila sam da Joe Biden, koji se odnekud pojavio, stavlja ruke na moja ramena, odostraga mi se približava, naginje se, miriše mi kosu i ljubi me blago u tjeme", ispričala je demokratska aktivistica i bivša zastupnica u lokalnoj skupštini u Nevadi Lucy Flores.

>>Voli dirati žene i djecu, a želi biti predsjednik SAD-a. Ne, nije Trump

Druga žena je Amy Lappos (43), bivša pomoćnica jednog kongresnika, koja je za list Hartford Courant rekla da je Biden trljao svoj nos o njezin tijekom humanitarne akcije 2009. godine u gradu Greenwichu. 

"Nije bilo seksualno, no zgrabio me za glavu", rekla je Lappos u razgovoru. "Stavio je svoje ruke oko mojeg vrata i povukao me blizu da trljamo noseve. Kada me povlačio, mislila sam da će me poljubiti u usta." Lappos je u izjavi objasnila da je istupila jer je bila razočarana reakcijom svoje stranke na optužbe koje je iznijela Flores prije nje. Otada su još dvije žene istupile i rekle da im je Biden pristupio na sličan način. 

Ipak, neke od žena iz navedenih kompilacija javile su se u obranu Bidena. Stephanie Carter, supruga bivšeg ministra obrane Ashtona Cartera, javno je prigovorila da je fotografija na kojoj Biden polaže ruke na njena ramena i šapuće joj u uho potpuno pogrešno protumačena. Gestu je shvatila kao "način pružanja podrške" od strane "bliskog prijatelja" koji joj je "pomogao da prođe kroz velik dan", napisala je u članku na portalu Medium. Bivša demokratska kandidatkinja za Kongres Erin Bilbray također je stala u Bidenovu obranu, opisujući njegov zagrljaj i poljubac u glavu kao "čin njegovanja i podrške" i "ništa drugo osim toga", prenosi The New York Times.

Otac crvenokose djevojčice sa slike brani Bidena

Senator Chris Coons iz Delawarea također je negirao da je Bidenovo ponašanje prema njegovoj kćeri Maggie, koja je tada imala 15 godina, bilo neprimjereno. "Joe, koji je poznaje (moju kćer), šapnuo joj je ohrabrujuće riječi govoreći joj da joj ide odlično, da izgleda sjajno, da zna kako teško može biti za tinejdžericu koja ima tatu senatora i sugerirao da, ako želi, može razgovarati s njegovom kćeri", rekao je Coons za CBS.

Biden je i sam tada odgovorio na optužbe, a iako se nije izravno ispričao, pokušao je objasniti da je imao najbolje namjere, ali da će u budućnosti više poštovati tuđi osobni prostor.

Biden: Shvaćam da se norme mijenjaju, bit ću pažljiviji

"U sljedećim mjesecima očekujem da ću vam govoriti o mnogim temama i uvijek ću biti izravan s vama. Ali danas vam želim govoriti o gestama podrške i ohrabrenja koje sam pružio ženama i nekim muškarcima, a zbog kojih su se osjećali neugodno. Uvijek sam u svojoj karijeri pokušavao ostvariti ljudsku vezu. To je moja odgovornost. Rukujem se, grlim ljude, grabim muškarce i žene za ramena i kažem im 'možeš ti to'. Bilo žene, muškarci, mladi, stari, to je način na koji pokušavam pokazati da se brinem o njima i slušam ih. Tijekom godina, znajući za stvari kroz koje sam prolazio, s kojima sam se suočavao, stotine ljudi su mi prišle tražeći utjehu, nešto, išta što bi im pomoglo da prebrode tragediju kroz koju prolaze", rekao je Biden u svom obraćanju. 

"Društvene norme su se počele mijenjati, pomaknule su se, a granice zaštite osobnog prostora su se resetirale. I shvaćam to. Shvaćam to. Čujem ono što kažu, razumijem to. I bit ću puno pažljiviji. To je moja odgovornost i bit ću joj dorastao... Radio sam cijelog života na tome da osnažim žene. Radio sam cijelog života da okončam zlostavljanje", dodao je skrušeno Biden. 

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa kako bismo smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost vlastitih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Pročitajte više