AMERIČKI IZBORI

Biden održao pobjednički govor: Bit ću predsjednik koji ne dijeli, već ujedinjuje

Foto: EPA

NOVOIZABRANI američki predsjednik Joe Biden obratio se naciji nakon što su američki mediji proglasili njegovu pobjedu.

Prva je na pozornicu izašla Kamala Harris. Pozdravila je sve okupljene i zahvalila. 

"Za demokraciju se treba boriti jer mi ljudi imamo moć graditi svoju budućnost", rekla je Harris.

"Hvala vama koji ste omogućili ovu pobjedu. I onima koji su brojali glasove naša nacija duguje zahvalnost. Sačuvali ste američku demokraciju. Hvala što se glasali u rekordnom broju i što se čuje vaš glas. Bilo je suza i gorčine, ali smo uspjeli", rekla je Harris.

"Znam da su vremena izazovna, posebice zadnjih nekoliko mjeseci, bol, patnja.. Ali odabrali ste nadu, znanost i istinu. Izabrali ste Joea Bidena za idućeg predsjednika SAD-a!" rekla je Harris u svom obraćanju.

Bidena je opisala kao stabilnog i čvrste ruke, a za njegovu suprugu Jill rekla je da će biti izvrsna prva dama.

Zahvalila je i svom suprugu, majci i cijeloj svojoj obitelji.

"Ja možda jesam prva žena na ovoj funkciji, ali nisam posljednja. Svaka djevojčica koja ovo sad gleda može vidjeti da je ovo zemlja mogućnosti. Sanjajte s ambicijom", rekla je.

"Amerikancima, bez obzira na to za koga ste glasali: bit ću potpredsjednica Joeu kao što je on bio Obami."

Najavila je Joea Bidena za kojeg je rekla da će biti predsjednik svih Amerikanca.

Biden: Neću dijeliti Ameriku

Biden je izašao pred okupljene s pjesmom Brucea Springsteena. Pozdravio je sve okupljene i rekao: 

"Moji dragi Amerikanci, narod ove države je rekao svoje i donio nam uvjerljivu pobjedu s najviše glasova ikad, čak 74 milijuna. Počašćen sam povjerenjem koje ste mi dali. Bit ću predsjednik koji ne dijeli, već ujedinjuje. Koji ne vidi crvene i plave države, samo ujedinjene države", rekao je Biden.

Ponovio je da je ušao u utrku za Bijelu kuću kako bi "vratio dušu Amerike" te da Amerika "ponovno bude poštovana u svijetu". Nije propustio spomenuti svoju suprugu Jill.

"Ja sam Jillin suprug i ne bih bio ovdje da nema nje. Jill će biti odlična prva dama", rekao je Biden i zahvalio Kamali Harris. Istaknuo je da je ona prva Afroamerikanka, prva žena i prva osoba azijskog podrijetla na toj poziciji i da je ona dokaz da ništa u Americi "nije nemoguće".

Zahvalio je i onima koji su usred pandemije omogućili da se ovi izbori provedu.

Trumpovim pristašama poručio je da razumije kako se osjećaju jer je sam "par puta bio neuspješan" i pozvao ih na kraj podjela. Političku karijeru Biden je počeo u Senatu prije pola stoljeća, a nakon neuspješnih pokušaja osvajanja Bijele kuće 1988. i 2008., ovi izbori su bili njegova treća sreća.

"Vrijeme je da uklonimo oštru retoriku, spustimo temperaturu, vidimo jedni druge, ponovo se slušamo... i da bismo napredovali, moramo prestati tretirati svoje protivnike kao svoje neprijatelje. Oni nisu naši neprijatelji. Oni su Amerikanci", rekao je Biden i dodao:

"Biblija nam kaže da postoji vrijeme za sve, a sad je vrijeme da zacijelimo", rekao je Biden i poručio je kako je vrijeme da se obnovi demokracija.

Kao svoj prvi potez najavio je borbu protiv koronavirusa koji je usmrtio više od 230.000 Amerikanaca, a milijune ih ostavio bez posla. 

Najavio je da će u ponedjeljak imenovati tim zdravstvenih stručnjaka koji će od 20. siječnja 2021. provoditi plan borbe protiv covida-19 i da će se taj plan temeljiti na znanosti.

"Neka ovo mračno doba demonizacije u Americi završi sada i ovdje", rekao je. 

"Večeras cijeli svijet gleda Ameriku. Amerika je svjetionik", rekao je Biden.

Nakon Bidenovog govora svi su zajedno izašli na pozornicu.

Uslijedio je i vatromet.

Bidenu su unuci prvi rekli da je izabrani predsjednik

Joe Biden proveo je danas većinu vremena kod kuće sa svojom obitelji. Zapravo su njegovi unuci bili ti koji su ga obavijestili da je predsjednička utrka završila u njegovu korist, kaže izvor iz kampanje.

Fotografija koju je objavila njegova najstarija unuka Naomi snimljena je nedugo nakon što je saznao da je izabrani predsjednik.

Biden je izabran u subotu za 46. američkog nakon pobjede nad republikancem Donaldom Trumpom.

Nakon četiri dana napetog prebrojavanja glasova, bivši potpredsjednik Baracka Obame prešao je "čarobni" prag od 270 elektorskih glasova, što su proglasile američke mreže CNN, NBC i CBS u subotu.

Biden će 20. siječnja 2021. prisegnuti za 46. predsjednika Sjedinjenih Država.

Njegova potpredsjednica Kamala Harris ući će u povijest i kao prva potpredsjednica i kao prva Afroamerikanka na toj dužnosti.

Slavlje u Wilmingtonu dok su okupljeni čekali govor

U Wilmingtonu je veliki broj pristalica čekao govor Joea Bidena. Kako javlja reporter CNN-a, bilo je dosta obitelji, čak i djece. Okupljeni su uglavnom nosili maske, ali nije bilo držanja distance jer je bila ogromna gužva.

Uz povike veselja i automobilske trube, stotine pobornika Joea Bidena okupile su se u subotu ispred stožera demokratskog kandidata u Wilmingtonu, u Delawareu, pripremajući se za proslavu pobjede tijekom večeri.

U hotelu Westin, blizu stožera, obitelji i ekipa kampanje novoizabranog predsjednika prepustili su se veselju nakon četiri dana iščekivanja i posebno iscrpljujuće izborne kampanje tijekom koje je Amerika djelovala podjeljenija nego ikada. 

Netom prije objave američkih medija da je Biden pobijedio, njegova mlađa sestra Valerie Biden Owens je rekla da je pobjeda "divna za nas, ali još više za Ameriku". 

Šefica kampanje trčala kad ju je mama nazvala i javila joj veliku vijest

Jen O'Malley Dillon, šefica kampanje Joea Bidena, otišla je na trčanje kada ju je majka nazvala i rekla da je na CNN-u objavljena pobjeda Joea Bidena.

"Oduševljena sam, ovo je veliki dan za našu zemlju", izjavila je ona novinarima.

Zbog pandemije koronavirusa proslava će se odvijati u drive-in formatu koji je Biden preferirao tijekom kampanje, uz glazbu i vatromet. Novoizabrani predsjednik bi trebao doći sa suprugom Jill, a buduća potpredsjednica Kamala Harris sa suprugom Dougom Emhoffom.

Glas Amerike: Počelo sastavljanje vlade, Bidenov tim ne gubi vrijeme

Prijelazni tim Joea Bidena nije čekao proglašenje rezultata da bi se bacio na posao. Puno prije nego što je Biden, u subotu, proglašen pobjednikom predsjedničkih izbora, njegov dugogodišnji savjetnik Ted Kaufman predvodio je aktivnosti da se osigura da bivši potpredsjednik može početi sastavljati svoju vladu, u očekivanju pobjede demokrata na izborima, javlja Glas Amerike.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz američke predsjedničke izbore instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: američki izbori

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više