Biden prikupio 72 milijuna dolara za predsjedničku kampanju

Foto: EPA

AMERIČKI predsjednik Joe Biden i Nacionalni odbor Demokratske stranke prikupili su više od 72 milijuna dolara za njegov ponovni izbor u 10 prvih tjedana otkako je najavio svoju kandidaturu na predsjedničkim izborima sljedeće godine. Riječ o velikom iznosu, ali ipak ne rekordnom za aktualnog predsjednika, piše Associated Press.

Novac je prikupljen između 25. travnja, kada je Biden objavio kandidaturu, i kraja lipnja. Za usporedbu, bivši predsjednik Barack Obama prikupio je 85.6 milijuna dolara tijekom tromjesečja od travnja do lipnja 2011., kada je pokrenuo svoju kampanju za drugi mandat, iako je najavio kandidaturu tri tjedna ranije nego Biden.

Zadnji put prikupio više od milijardu dolara donacija

U 2019., tadašnji predsjednik Donald Trump i Republikanski nacionalni odbor prikupili su zajedno 105 milijuna dolara u drugom tromjesečju. Biden, koji neće imati ozbiljnih suparnika za demokratsku nominaciju, ipak se suočava sa stalnom zabrinutošću unutar stranke oko entuzijazma glasača za 80-godišnjeg kandidata. 

Količina prikupljenih sredstava vjerojatno će utišati, ali ne i ukloniti neke brige oko toga može li Biden prikupiti podršku potrebnu za uspješnu kampanju. Tijekom prošle kampanje prikupio je više od milijardu dolara donacija. Ankete pokazuju da bi demokrati više voljeli da ih predstavlja neki drugi kandidat, ali unutar stranke nema konsenzusa oko alternative.
 

Pročitajte više