Biden: SAD razočaran odlukom grupe OPEC+, tražimo alternative

Foto: EPA

AMERIČKI predsjednik Joe Biden izrazio je svoje razočaranje zbog najavljenih planova članica Organizacije zemalja izvoznica nafte OPEC+ da smanje proizvodnju nafte i rekao je da Sjedinjene Američke Države traže alternative.

Biden je rekao da unatoč toj odluci nije požalio zbog svog posjeta Saudijskoj Arabiji ovog ljeta, za koji je dodao da je bio usmjeren na Bliski istok.

Biden: Ima mnogo alternativa

OPEC+ je u srijedu odlučio naglo smanjiti proizvodnju nafte, što je dodatno smanjilo ponudu na tržištu i povećalo mogućnost da se poveća cijena goriva prije općih američkih izbora u studenom, na kojima će Bidenovi demokrati pokušati zadržati kontrolu nad Kongresom i Senatom.

"Razmatramo moguće alternative. Ima mnogo alternativa. Još uvijek nismo odlučili", rekao je Biden novinarima u Bijeloj kući komentirajući odluku grupe OPEC+.

Dodao je da nije požalio svoju odluku da ode u Saudijsku Arabiju, rekavši da taj posjet u biti nije bio u vezi s naftom.

"Putovanje je bilo u vezi s Bliskim istokom i Izraelom te analiziranjem pozicija", kazao je Biden, dodavši da je odluka skupine OPEC+ "razočaranje" te ukazuje na probleme.

Pročitajte više