Biden se u Ankari ulizuje Erdoganu: Ako nas Kurdi ne budu slušali, izgubit će potporu SAD-a

Foto: Hina

SAD je jasno poručio snagama sirijskih Kurda da se moraju povući istočno od Eufrata nakon što su zauzele sirijski grad Manbidž žele li zadržati američku potporu, rekao je u Ankari američki potpredsjednik Joe Biden.

"Oni ne mogu, i neće, ni pod kakvim uvjetima imati američku potporu ako ne ispune svoju obvezu", rekao je.

Naglasio je također kako SAD neće pristati na kurdski entitet na turskoj granici.

Ankara je također poručila kako očekuje da se sirijski Kurdi povuku preko rijeke nakon osvajanja Manbidža.

SAD je u prilično nezgodnoj poziciji jer žele popraviti narušene odnose sa Turskom koja im je važan vojni i strateški partner. Pribiližavanje Turske Rusiji, što se posljednjih dana događa, bio bi strašan udarac vanjskoj politici SAD-a. Sa druge strane, SAD u Siriji podržava Kurde koje je Turska u više navrata napala. No, iako podržava sirijske, SAD ipak nije spreman podržati turske Kurde koji na jugu vode dugogodišnju borbu protiv Ankare, a koja se intenzivirala prošlog ljeta.

Gulen kao kamen spoticanja


Američki potpredsjednik Joe Biden rekao je da SAD surađuje s Turskom u razmatranju dokaza protiv muslimanskog svećenika čije izručenje Ankara traži u vezi neuspjelog pokušaja državnog udara, ali i da se moraju poštivati pravni standardi.

Govoreći tijekom posjeta Ankari, Biden je rekao da će SAD nastaviti surađivati s Turskom koja šalje dodatne informacije o svećeniku Fethullahu Gulenu sumnjičeći ga je odgovoran na pokušaj državnog udara 15. kolovoza.

Biden je istaknuo kako SAD-u nije u interesu da štiti bilo koga tko je nanio zlo nekom američkom savezniku te da Washington pruža odlučnu potporu Turskoj nakon državnog udara.

Turski premijer Binali Yildirim rekao je nakon sastanka s Bidenom da Turska i SAD ne smiju dopustiti da incidenti naštete njihovim odnosima, ali i naglasio kako Ankara očekuje da pravni proces za Gulenovo izručenje bude proveden bez odgađanja.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, koji će se s Bidenom sastati poslije, rekao je da će Turska nastaviti slati američkim dužnosnicima dokumente kako bi dokazala svoje tvrdnje i ishodila Gulenovo izručenje.

Gulen živi u samovoljnom egzilu u SAD-u od 1999.

Pročitajte više