Biden Sjevernoj Koreji ponudio cjepivo protiv korone

Foto: EPA

AMERIČKI predsjednik Joe Biden ponudio je cjepivo protiv koronavirusa Sjevernoj Koreji, ali nikakav odgovor nije primio, rekao je danas u Seulu nakon sastanka s južnokorejskim kolegom, s kojim je dogovorio vojne vježbe i obećao mu više oružja radi odvraćanja sjevernog susjeda.

Američki predsjednik izjavio je to na zajedničkoj konferenciji za medije s novim predsjednikom Južne Koreje Yoon Suk-yeolom, nakon njihovog prvog summita u Seulu.

Biden: Moguć je sastanak s Kim Jong-unom

Rekao je da bi se bio spreman sastati sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong-unom ako pokaže da je zainteresiran za ozbiljne razgovore. Bilo kakav sastanak s Kimom moguć je samo ako je on iskren, rekao je Biden.

I Yoon je ponudio pomoć Sjevernoj Koreji u borbi protiv epidemije, ali Pjongjang do sada nije odgovorio.

Sjeverna Koreja je peti dan zaredom izvijestila o više od 200.000 novih pacijenata sa simptomima groznice, ali zemlja nije dogurala daleko s cjepivima i modernim liječenjem pandemije.

SAD i Južna Koreja dogovorili veće vojne vježbe

Biden i Yoon dogovorili su se da će održati veće vojne vježbe i razmjestiti više američkog oružja ako bude potrebno kako bi odvratili Sjevernu Koreju, u jačanju savezništva kako bi se uhvatili u koštac s novim regionalnim i globalnim izazovima.

Biden i Yoon Suk-yeol rekli su da se desetljećima star savez njihovih zemalja treba razvijati ne samo kako bi se suočili s prijetnjama Sjeverne Koreje nego i kako bi indopacifička regija ostala slobodna i otvorena te kako bi zaštitili globalne lance opskrbe.

Pročitajte više

 

Pročitajte više